Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаждата за живот на Никола - дете на "Българската Коледа" от първата глътка въздух

| Репортаж

Две протегнати ръчички за прегръдка подсказват, че ни очаква необикновена история, пропита с жажда за оцеляване, но най-вече с много любов.

От първите си глътки въздух двегодишният Никола Бориславов от Враца е дете на "Българската Коледа". Когато е само на няколко дни, с апаратура, закупена от благотворителната инициатива, успяват да спасят зрението му. Сега със средства от кампанията се подпомага рехабилитацията му, благодарение на която се преодоляват специфичните разстройства на двигателните му функции.

"Нашият Никола е много желано дете. Заченат е с инвитро процедура. В 26-а седмица се наложи да родя преждевременно. Впоследствие се наложи да отидем в София, защото там ни даваха повече надежди за детето. Не проплака от първия път, веднага след раждането, наложи се да бъде интубиран 9 пъти и след това пое глътка въздух", спомня си майката Михаела Иванова.

Зад гърба им са много тежки дни. На петия ден след раждането момченцето получава тежък мозъчен кръвоизлив. Шансовете да оцелее са минимални, но Никола успява да се справи. В неонатологията получава ретинопатия и се налага спешен лазер на очите, за да не загуби зрението си. След тримесечен престой в неонатологията се прибират у дома.

Вследствие на преждевременното раждане Никола е със специфични разстройства на двигателните функции. Единственият начин да бъдат коригирани е с рехабилитация. Родителите я започват веднага след изписването. Неочакван пристъп на епилепсия обаче налага да се спрат процедурите.

"Той се развиваше по-добре от доносените деца. За два месеца бяхме спрели рехабилитациите и той забрави какво е да си вдига главата. Забрави всичко, което беше научил", допълва Михаела.

Постепенно започват да се отключват и други здравословни проблеми - броят на диагнозите изглежда повече от дните му. Никола обаче успява. Играе, смее се, свири на детско пиано, дърпа котката за опашката и протяга ръце за прегръдка. 

"От половин година насам той вече е много силен и не успявам сама. Въпреки всичко, успяваме вкъщи – катерим стълби, прескачаме препятствия, на топки правим упражнения, но главно разчитаме на рехабилитациите в София", разказва майката за процедурите, от които се състои ежедневието на 2-годишното момченце.

Средства за процедурите се осигуряват от "Българската коледа".

"Това е нещо велико. Благодарна съм на всеки гражданин, който е отделил от себе си средства, за да дари, защото наистина помагат."

Историята на Никола чуйте и в звуковия файл.

Снимки: Ива Антонова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени