Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

RWE: Европа се нуждае от повече капацитет за внос на газ

Главният изпълнителен директор на RWE Маркус Кребер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на немския енергиен гигант RWE AG Маркус Кребер заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че доставките на газ в Европа все още са уязвими.

Въпреки че европейските газохранилища са на максимален капацитет и е изградена допълнителна инфраструктура, "ние не сме там, където трябва да бъдем, защото не трябва да имаме система за енергийни доставки, която е без марж или буфери", коментира Кребер.

Той каза още, че в случай, че един от големите доставчици се провали, Европа трябва да е готова да отговори на подобни предизвикателства.

"Поради тази причина мисля, че е необходим повече капацитет за внос, за да се замени изцяло загубения руски газ", посочи той.

В края на ноември голямата германска енергийна компания обяви, че ще инвестира 55 милиарда евро в енергийния преход между 2024 и 2030 г.

"Индустриализираните страни по света се ангажират с нетни нулеви емисии и преминаване към зелени технологии. За да се създаде устойчива, сигурна и конкурентна енергийна система, годините до 2030 г. са от решаващо значение", посочиха тогава от RWE.

Германският енергиен гигант също така отбеляза, че възнамерява да разшири зеленото си портфолио до повече от 65 гигавата (GW) до 2030 г.

"Ние се развиваме екологично и увеличаваме печалбите си, като същевременно декарбонизираме нашето портфолио още по-бързо – в съответствие с пътя за повишаване на затоплянето в света с до 1,5 градуса по Целзий и нашата цел да достигнем нетна нула (нулеви вредни месии) до 2040 г.", посочи главният изпълнителен директор Маркус Кребер.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна