Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на стачки и демонстрации в Гърция

Таксита на площад "Синтагма" в Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмица на стачки и демонстрации започва в Гърция. Повечето прояви са в Атина, но ще бъдат засегнати и други големи градове на страната.

Стачката на таксиметровите шофьори, която започна днес, активира реакция и на други сектори, където работят хора на свободна практика. Утре се подготвя демонстрация на адвокати, лекари на частна практика, строители, които ще протестират срещу спорния проектозакон за промени в данъчното облагане. Правителството настоява да се приеме от парламента въвеждане на данък върху предполагаемата печалба на хората на свободна практика.

На 6-и декември в готовност за масови демонстрации са ученици и студенти в памет на невъоръжен младеж, застрелян от полицай преди 15 години. Протестите се организират в социалните мрежи с призив "Да спрем полицейското насилие".

В същото време 3500 полицаи ще охраняват Атина на 7 декември във връзка с посещението на турския президент Ердоган и голяма част от правителството в Анкара.

За същия ден е запланувано гласуване в парламента на спорния проектозакон за данъците и синдикатите призовават за демонстрации.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!