Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

Милен Митев

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.

Европейският съюз за радио и телевизия е основан през 1950 г. В него членуват 112 обществени медии от 56 държави, не само от Европа. Има и 30 медийни асоциации от Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Миналата седмица съюзът отпразнува и 30 години от разширението му на изток.

Това е най-голямата и може би, най-значимата организация в световен мащаб на обществени медии, каза пред Радио София генералният директор на БНР Милен Митев.

„В ситуацията, в която живеем в последните години, едва ли някой има съмнение, че обществените медии сега са по-необходими от всякога с това, че те имат задължението и мисията да предоставят пълна, точна и обективна информация на своите слушатели. Да търсят винаги истината, а и много други неща, като подкрепата на културата. Смятам, че обществените медии винаги са били незаменими в едно нормално, демократично общество“, добави Милен Митев.

По думите му, предизвикателствата, пред които са изправени обществените медии напоследък и в национален, и в международен план, правят работата им още по-важна.

Като генерален директор на БНР, Милен Митев е първият български представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия - Управителният съвет. Той се състои от 11 члена и основната му задача е да съблюдава за спазването на стратегическите приоритети на съюза.

Митев не скри вълнението си да бъде „рамо до рамо с хора като ръководителите на BBC, на швейцарското обществено радио и телевизия, на шведското радио, на френската телевизия“.

„Мандатът на Управителния съвет е 2 години. Аз влизам на практика по средата, тъй като напусна директора на чешката телевизия, чийто мандат приключи в Чехия. Той беше вицепрезидент на съюза, така че имаше избор за вицепрезидент и за член. Директорът на шведското радио стана вицепрезидент, а аз бях избран за член на Управителния съвет. Това, че двама души от радио организации заемат такива постове, мен лично много ме радва, тъй като знаем, че често пъти радиото минава малко между другото покрай телевизията, поради липсата на картина. В последно време, като че ли няма съмнение, че радиото и звукът като медия, като начин на комуникация с аудиторията, става все по-важен“, обясни Милен Митев.

Той добави, че Европейският съюз за радио и телевизия предлага различни възможности за членовете си, като обмен на новини, на музика и на съдържание. БНР разглежда възможностите за колаборация с партньори от Западна Европа, за обмен на съдържание, каза Милен Митев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна