Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в РСМ ще се проведат на 24 април и 8 май

Снимка: БТА

Македонските партии стигнаха до съгласие относно датите за провеждане на изборите догодина, като на 24 април ще се проведе първият тур на президентските избори, а на 8 май - парламентарните избори и вторият тур на президентските.

През последните 100 дни от управлението преди предсрочните избори ще бъде съставено техническо правителство, а премиер ще бъде представител на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).

Министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски каза днес след лидерската среща между основните политически сили:

"На срещата стигнахме до заключението, че редовните избори ще бъдат на тези дати. От 28 януари ще има техническо правителство и ще бъде изпълнено законовото задължение, както и коалиционното споразумение с ДСИ".

Съгласно споразумението за коалиционно управление между СДСМ и ДСИ, през последните 100 дни от управлението преди предсрочните избори премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец, като първият вицепремиер Артан Груби (ДСИ) ще поеме поста на министър-председател.

Настояването за съвместно провеждане на двата вида избори беше представено най-напред от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ с аргумента да не се харчат излишни средства за два различни избора, които да се провеждат през няколко месеца, тъй като през 2024 г. трябва да бъдат проведени и президентски и парламентарни избори.

Датата на парламентарните избори и втория тур на изборите за президент е в делничен ден - сряда, но в делничен ден бяха проведени и изборите през 2020 г., а от друга страна до 12 май новоизбраният президент трябва да встъпи в длъжност, за да не бъде предизвикана политическа криза в страната, а неделният ден е Великден.

Междувременно ще бъдат направени промени в избирателния кодекс, според препоръките на ОССЕ, а предложението на ВМРО-ДПМНЕ да бъде премахнато техническото правителство, което подготвя избори не е било прието. 

Лидерската среща беше напусната от представителите на опозиционните партии от албанския блок, които посочиха, че все още няма решение по предложението им Държавната избирателна комисия да бъде допълнена с техен представител, предложение за което беше внесено в парламента преди месец. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!