Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детското отделение в МБАЛ - Добрич има нова апаратура от "Българската Коледа"

| Репортаж
Снимка: Мая Щърбанова

От около месец Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич разполага с апарат за електроенцефалография. Той е дарение от "Българската Коледа" за нуждите на Отделението по педиатрия.

През отделението по педиатрия в най-голямата болница за активно лечение в област Добрич ежегодно преминават между 1200 и 1500 пациенти. За щастие, лекарите в него са предимно млади, с добри специализации и изключително подготвени, казва началникът на отделението - детският кардиолог д-р Йовчо Йовев.

"Отделението е с формално разкрити 28 легла, обикновено се лекуват около 20 пациенти. Имали сме и трима, и 33-ма, но двете крайности са редки. Обикновено са заболявания на дихателната система, бъбречни заболявания, неврологични, диабет по няколко случая в годината."

МБАЛ-Добрич

За апарата за електроенцефалография болницата кандидатства миналата година по това време и го получава преди около месец и половина. Неговата стойност е малко под 50 000 лв. В момента персоналът все още се обучава, за да го използва, но това са бели кахъри, пояснява д-р Йовев.

"Още не сме му се нарадвали, още не знаем възможностите му. Не е чак толкова трудно. Въпросът е, че дойде, при нас е."

Доказателство за младия лекарски състав е и педиатърът д-р Яница Радева, която е на 38 години и от завършването си работи в многопрофилната болница в Добрич. Неврологичната симптоматика в детска възраст като епилепсия и фебрилни гърчове е често срещана, затова и ЕЕГ апаратът за педиатрията е изключително полезен, отбелязва д-р Радева.

ЕЕГ изследването е базисно за децата, които идват с първоначални прояви на епилепсия или фебрилен гърч в резултат на висока температура, уточнява тя. Досега са ползвали апарата от неврологичното отделение, но на невролози, които не работят с деца, е трудно да провеждат самото изследване и разчитане на резултатите.

"Затова кандидатствахме за такъв апарат, който е съобразен с всички възрасти – да може да се провежда изследване както на новородено, така и на 17-годишно дете. Апаратът беше много необходим!"

Отделението по педиатрия в болницата в Добрич кандидатства отново за дарение от "Българската Коледа", този път за ехограф, тъй като настоящият вече е остарял. Посрещат новата година с надеждата и този път инициативата да подпомогне лечението на малките пациенти.

А д-р Йовев си пожелава "да е скучно в Детско отделение догодина".

Снимки: Мая Щърбанова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна