Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците в Италия провеждат 24-часова стачка

Медицински екип в болница в Торино се готви за смяна, 29 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се провежда 24-часова национална стачка на медицинския персонал от общественото здравеопазване. Ще работят само лекарите в „Бърза помощ“ и звената, които поемат спешните случаи.

Стачката е срещу правителството и съкращенията на средствата за общественото здравеопазване. Лозунгът й е „Общественото здравеопазване не може да се  разпродава - трябва да бъде защитено!“. 

Митинги са организирани в цялата страна, като най-големият е в Рим. В исканията на медиците е поставен въпроса за увеличение на заплатите им, назначаването на нов персонал на мястото на пенсионирания и др.

По данни на синдикатите само до края на годината ще излязат в пенсия над 6 хиляди медицински сестри, чийто места няма да се запълнят от други. Същото се отнася и за лекарите.

Вестник „Република“ пише, че от 3 години, страната са напуснали 7 хиляди медицински сестри и  отбелязва, че в Норвегия италианските медици получават 3500 евро заплата, а имат и платена квартира – нещо, което е невъзможно в самата Италия. Изданието посочва още, че обслужването в общественото здравеопазване на Апенините се е влошило и поради недостиг на средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!