Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиването на икономическата активност в еврозоната се забавя през ноември

Регионът на единната валута обаче се намира в "техническа рецесия"

Икономическата активност в еврозоната се подобри слабо през ноември, но остава на негативна територия, което предполага, че регионът, споделящ единната валута, е изправен пред ново свиване на БВП през последното тримесечие на 2023 г. и т.нар. "техническа рецесия", показват окончателни данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank), които обаче бяха ревизирани във възходяща посока. 

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през ноември до 47,6 пункта от близо тригодишното дъно от 46,5 пункта, достигнато месец по-рано, докато предварителни данни бяха за по-сдържано подобрение до 47,1 пункта. Въпреки това известно подобрение на индекса до най-високото ниво от юли насам, той остава под важната бариера от 50 пункта, която е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

Новият бизнес намалява за шести пореден месец, макар и с най-бавния темп от четири месеца, докато експортните продажби продължават да намаляват за 21-ви пореден месец. Освен това заетостта намаля за първи път от близо три години.

Бизнес нагласите се подобриха леко през ноември.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


"Секторът на услугите запази низходящия си движение през ноември. Скромното подобрение на индекса на активността не оставя много място за оптимизъм по отношение на бързо възстановяване в близко бъдеще. Мрачната перспектива е подсилена от петото поредно месечно свиване на новия бизнес. Очаква се спад на БВП за четвъртото тримесечие", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.

Вчера бяха представени окончателните данни за промишления PMI индекс, като той нарасна слабо през ноември до 44,2 пункта спрямо 43,1 пункта през октомври, достигайки най-висок ниво от месец май насам. Индексът обаче остава под важното ниво от 50 пункта за 17-и пореден месец.

Днес бяха оповестени окончателните данни за активността в сферата на услугите, като съответният PMI индекс за ноември се повиши до 48,7 пункта от 47,8 пункта през октомври и предварителен индекс на ниво от 48,2 пункта. И тук обаче бизнес активността продължава да се свива за четвърти пореден месец (индекс по важното ниво от 50 пункта).

Сред водещите икономики в еврозоната Франция остава най-слабо представящата се, частният сектор на Испания се свива за първи път от август насам, докато бизнес активността в Германия и Италия отчита забавяне на спадовете в сравнение с октомври.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна