Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"50 на сто от хората на 50 годишна възраст имат атеросклероза по съдовете"

Проф. Яна Симова: Има огоромен напредък в иновациите на устройствата за сърдечно-съдовата система

Изпълнителеният директор на Българския Кардиологичен Институт е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за холестерола

3
Проф. Яна Симова - началник на клиниката по кардиология в МБАЛ ,Сърце и Мозък’ в Плевен и Бургас
Снимка: Гергана Хрисчева

Оценка на сърдечно-съдовият риск с измерване на холестерола - това е акцентът в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" .

Ще научите кои са най-иновативни медицински устройства за имплантация в съдовата система на човек?

Как да различаваме добрия от лошия холестерол?

Защо при нар. "общества на ловци-събирачи" няма болести като атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания?

Защо високият холестерол при децата е опасен и що то е "фамилна хиперхолестеролемия"?

Епизодът е продължение на темите за сърдечно-съдовите болести:

Имлантиране на сърдечни клапи, стентове или байпаси - говорят кардиохирурзите

Д-р Васил Козаров: 40 на сто от пациентите с остра дисекация на аортата загиват

Проф. Цветана Кътова: Революционен пробив в лечението на сърдечната недостатъчност

Д-р Петър Илиев: 90 минути е златният стандарт за реакция при инфаркт

Слушайте епизода тук: 


Гост в епизода е:

🔺Проф. Яна Симова - изпълнителен директор на Българския Кардиологичен Институт и началник на клиниката по кардиология  на високотехнологичните болнични комплекси "Сърце и Мозък" в Плевен и Бургас и председател на Сърдечносъдовия отдел на Европейската Медицинска Агенция (ЕМА) по регулация на медицински устройства

Проф. Яна Симова
От разговора ще научите:

🔺Какво е дейността на Сърдечносъдовият отдел на Европейската Медицинска Агенция по регулация на медицински устройства

🔺Каква е средната стойност на общия холестерол

🔺Защо при изолирани групи от хора и днес, т.нар. "общества на ловци-събирачи" няма атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания

🔺Защо говорим за "добър" и "лош" холестерол

🔺Колко често човек трябва да изследва нивата на холестерол в кръвта

🔺Кои са причините за високите нива на LDL-холестерола или лошия холестерол

🔺Защо е важно да си направим глобална оценка на сърдечно-съдовият риск с измерване на холестерола

🔺Трябва ли родителите да изследват нивата на холестерол на децата си и на каква възраст

🔺Защо високият хостерол при малчуганите е свързан с т.нар."фамилна хиперхолестеролемия"

🔺Как може да се контролира високия холестерол

🔺Какво трябва да знаят и правят пациентите, които веднъж вече са преживели сърдечно-съдов инцидент


"Сърдечносъдовият отдел на Европейската Медицинска Агенция (ЕМА) по регулация на медицински устройства е еквивалент на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ и идеята е да се получават одобрения на по-високо ниво от лекарски групи от експерти, както на лекарства, така и на медицинските устройства.

Целта е да се направи една по-добра регулация на медицинските устройства, които получават одобрение за употреба при хора. Аз съм първата българка председател на Сърдечносъдовия отдел с три годишен мандат. Европейската Медицинска Агенция (ЕМА) по регулация на медицински устройства беше създадена 2020 г. и тогава ме поканиха да бъда експерт към нея с първия мандат и в края на втория мандат получих известие, че съм избрана за председател на Сърдечносъдовият отдел, съобщи за БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския Кардиологичен Институт.

"Има огромен напредък в регулацията на всички устройства за сърдечно-съдовата система и циркулацията. Науката върви много напред и се създават много иновации, а работа в Сърдечносъдовия отдел е предизвикателство, като всеки едни от нас излиза извън "зоната си на комфорт", като нито един от нас не може да бъде в конфликт на интереси.

Това са иновациите в медицинските устройства, които се имплантират в нашите съдове - от главата до петите - мозък, сърце, електрофизиология, кардиохирургия, инвазивна кардиология, съдова хирургия. 

А всеки едни от тези съдове много лесно може да се увреди от холестерола, затова тези медицински устройства, които са насочени към лечение на сърдечно-съдовата система са изключително актуални, иновациите са на много високо ниво и работата на експертите в тази група е много отговорна, интересна и предизвикателна, поясни още проф. Симова.


"Сърдечно-съдовите заболявания са номер 1 за смъртност в целия свят. Близо 18 млн. души годишно умират в резултат на сърдечно-съдови заболявания. Симптомите на високото кръвно и холестерола не се усещат и затова ги наричат "тихите убийци".

Данните сочат, че само от високият холестерол годишно загиват 2,6 млн. души по света. И тези хора най-често не знаят, че имат висок холестерол.

Високият холестерол кой е - ако приемем, че средната стойност на общия холестерол за западните популации е 5,2 милимола на литър. Въпреки това половината от хората на 50 г. вече имат атеросклероза по съдовете. А нали искаме да живеем по-дълго, да живеем до 100 - значи тези стойности вече не можем да ги приемаме като физиологични. 

Всъщност ние хората и животните сме програмирани да имаме много по-ниски стойности на общия и лошия холестерол. Вътреутробно ние имаме три пъти по-ниски нива на общия и лошия холестерол. След раждането, благодарение на кърменето холестеролът на кърмачетата и на животните се повишава. Когато те се отбият, обикновено при животните, хорестеролът се връща до нива близки до тези преди раждането.

При хората обаче не е така, холестеролът не се връща на нивото от вътреутробното развитие. Той започва да се повишата от начинът на хранене и начин на живот, поясни за БНР проф. Симова.


"Причините за високите нива на LDL-холестерола или лошия холестерол могат да са придобити или генетични, разказа проф. Яна Симова.

Проф. Симова поясни, че сред придобитите това са начинът на живот - висок прием на мазнини и алкохол, тютюнопушене, липса на физическа активност. Заболявания като хипотиреоидизъм, бъбречно заболяване или диабет. Определени лекарства като кортизон, хормонални добавки или някои лекарства за сърце.

Сред генетични форма едно от най-често срещаните заболявания е т.нар. „фамилна хиперхолестеролемия”. При това заболяване много високи нива на LDL-холестерол в кръвта се наблюдават в млада възраст, което води до преждевременно стеснение на кръвоносните съдове. Силното стеснение на кръвоносните съдове намалява кръвотока и води до последици като инфаркт и инсулт в ранна възраст.

Проф. Яна Симова

Високият холестерол е сред основните рискови фактори за животозастрашаващите сърдечно-съдови инциденти, като инсулт и инфаркт. По данни на СЗО около 39% от населението по света страда от висок холестерол - 37% за мъжете и 40% за жените.
Проф. Яна Симова е  изпълнителен директор на Българския Кардиологичен Институт и началник на клиниката по кардиология  на високотехнологичните болнични комплекси "Сърце и Мозък"  в Плевен и Бургас. Завършва Медицинския университет в София и защитава докторска степен по медицина в МБАЛ „Александровска“. Специализацира кардиология в Национална кардиологична болница и в Италия, под ръководството на водещи специалисти по ехокариография. Хабилитира се като доцент през 2015 година. 
Проф. Симова е водещ специалист по ехокардиография в България, заемала е ръководни позиции, включително в Европейското кардиологично дружество и Европейската асоциация по сърдечносъдово изобразяване.Проф. Симова е отличена с многобройни награди, включително престижната награда за  високи научни постижения на Съюза на учените в България. Търсен лектор и преподавател в национални и международни конгреси и обучителни модули. Редактор на шест списания, с над 400 научни публикации.  Тя е ръководител на научна група за пост-COVID  синдром, проследила над 4000 пациенти.
Проф. Симова е отскоро председател на Сърдечносъдовия отдел на Европейската Медицинска Агенция (ЕМА) по регулация на медицински устройства.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна