Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Априлци организира дарителска кампания, събира експонати за музей

В Априлци, архив.
Снимка: БГНЕС

Община Априлци организира дарителска кампания по набиране на предмети с историческа и етнографска стойност за създаване на музей.

В момента в Априлци има обособена музейна сбирка, но намерението на местната власт е да бъде създаден общински музей, който да съхранява и да разказва историята, културата, традициите и бита на този край, поясни кметът Тихомир Кукенски:

"За да направим от музейната сбирка музей, трябва да имаме определен брой експонати - етнографски, исторически, обособени в различни сбирки."

Кметът на Априлци призова: "Всички, които имат допирни точки с Априлци, да дарят такива предмети, които представляват етнографска или историческа стойност."

Кукенски допълни, че Априлци също е изиграло важна роля по време на въстанието от 1876 г. и националноосвободителната борба:

"Копривщица и Панагюрище могат да имат музей на Априлското въстание, ние нямаме. Не е ли срамота? Затова го правим", обясни кметът.

Кметът каза още, че на връх Острец предстоят и разкопки на тракийско светилище от 5-4 век преди новата ера и римска крепост.

Откритията там също ще бъдат изложени в бъдещия исторически музей.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна