Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовникът на дълга отново е на линия - на метри от финансовото министерство

Снимка: БГНЕС

Часовникът на дълга се завърна. Този път авторите на инициативата - известните финансисти Никола Янков и Николай Василев, предлагат и на привържениците, и на противниците да поставят този часовник. Първите, защото са противници на идеята за увеличаване на дълга, вторите – защото се гордеят с тази политика, съобщава БГНЕС.

Часовникът на дълга беше поставен на балкона на една от най-красивите столични сгради, намираща се на кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Цар Освободител", така че да се вижда не само от обикновените граждани, но и от представителите на властта, които отиват на работа в Министерски съвет или Министерството на финансите.

Часовникът обаче беше свален под натиска на властта с мотива, че е поставен върху сграда паметник на културата. 

Николай Василев заяви, че те са взели решение да го свалят и да платят глобата си, като се надява, че с това са дали своята лепта за намаляване на дълга.

"Това беше политическа, а не юридическа атака. Взехме решение да платим, въпреки че имахме разрешение от Столична община да го поставим", обясни пред БГНЕС финансистът и бивш министър в две правителства от 2001 до 2009 г. 

Сега часовникът се завърна, само че той вече се намира на кръстовището на улиците "Аксаков" и "Г. С. Раковски", на около 30 метра от сградата на финансовото министерство. Причината – отново е гласуван бюджет с много голям дефицит и дълг, който ще нарасне стремглаво и до края на следващата година ще достигне 48,9 млрд. лв., а до края на мандата на това управление ще е вече 70 млрд. лв.

Новото е и предложението за поставянето на такива часовници, виртуални или физически, на сайтове и сгради. 

"Ще подаваме данните за тези часовници от уебсайт. Това ще е публична информация, няма да съдържа никакви оценки. Ще бъде нещо като термометрите, които измерват и показват градусите. Така обществото ще е информирано и всеки ще може сам да си прав изводите", обясни Василев. 

Инициативата им е насочена към две групи хора.

Първата група са хората, които са притеснени от високия дълг. 

"Те ще ни подкрепят и е много вероятно да поставят подобен часовник, защото споделят нашата загриженост, че тази бюджетна политика не води към нищо добро за бъдещите поколения", заяви Василев.

За него е много важна втората група, която не споделя неговата икономическа философия.

"След като са убедени, че са прави и за пореден път гласуват бюджет или актуализация, при които дефицитите и дълговете стават все по-големи, нека тогава също поставят този часовник на своите сгради, или сайтове. Защото трябва да са горди със своите постижения и че е много добре, че дългът расте. Да покажат: дългът расте, значи сме много добри", каза още Василев. 
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!