Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските ученици с рекорд в PISA - никога не са се представяли толкова лошо

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските ученици показват рекордно слаби резултати на изследването ПИЗА (PISA) за 2022 година, резултатите от което бяха оповестени днес. То се провежда сред 15-годишните ученици в близо 80 страни по света от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Германските ученици се представиха по-зле от всякога в проучването на ПИЗА за международно сравнение на резултатите от обучението през 2022 г.

Според резултатите, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Берлин във вторник, постиженията в трите изследвани области - математика, природни науки и четивна грамотност - са се влошили значително.

Това е първият доклад от ПИЗА след Covid пандемията.

Средните резултати са се понижили драстично и в международен план. ОИСР счита, че една от причините за това са последиците от затварянето на училища по време на Covid пандемията, но в Германия, както и в много други страни, се наблюдава тенденция към влошаване на резултатите в училище, която е започнала още преди кризата с коронавируса.

Германските ученици се представят особено зле по математика. Те постигнаха резултат от 475 точки, в сравнение с 500 точки в предишното проучване, публикувано през 2018 г.

Те получиха 480 точки по четене (2019 г. -  498 точки) и 492 точки по природни науки (2019 г. -  503 точки).

Изследването на ПИЗА показва значителен спад на резултатите в световен мащаб. Първенец в класацията е Сингапур, а на последно място е Камбоджа. 
Според проучването българските ученици са на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени