Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Д-р Валентин Димитров
Снимка: БГНЕС

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение-определение на Софийския градски съд от днес. 

Това показва справка в Търговския регистър.

Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в болницата финансови нарушения в мандата на д-р Димитров. Това показват документи от Търговския регистър, според които решението за освобождаване на Димитров е подписано от здравния министър на 27 ноември. 

Информацията беше потвърдена за БНР от здравното министерство.

С друго решение за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс е назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург в университетската болница "Света Анна".

Нарушения, включително на Закона за обществените поръчки, са сред мотивите за освобождаване на д-р Валентин Димитров. Те са установени от звеното "Вътрешен одит" на здравното министерство. Докладът е представен на Софийската градска прокуратура и на финансовото министерство с молба да се възложи проверка от Агенция "Държавна финансова инспекция". Има и постъпило такова писмо, че ще бъде възложена проверка.

Друг мотив е създалото се обществено напрежение след проведени конкурси за началници на клиники във връзка с недопускането на началника на "Детска хирургия" до последния етап на конкурса. Във връзка с този случай д-р Димитров заяви, че може да не се съобрази с решението на изпитната комисия.

Самият той е обжалвал решението си за освобождаването си пред съда, откъдето идва определението, с което се спира процедурата по отписването му и вписването на новия член на Съвета на директорите в "Пирогов".

В резултат на това решение депутатите от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще бойкотират заседанията на парламента заради несъгласуваното с тях освобождаване на директора на "Пирогов".

Те настояват за спешна среща с партньорите си в управлението и обвиниха премиера Николай Денков, че не стои зад поети ангажименти и не взема управленските решения. 

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия", коментира от своя страна министър-председателят Николай Денков. 
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!