Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Ще внесем предложение за отпадане на дерогацията от 1 януари

Депутътът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ СДС Делян Добрев обяви, че внася отново предложението за прекратяване на дерогацията на руски петрол, този път от 1 януари следващата година. Утре той ще свика заседание на Енергийната комисия, а в четвъртък ще предложи да бъде гласувано в пленарна зала.

Подписите си под предложението са потвърдили лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев. 

Добрев очаква подкрепа от съпредседателя на ПП ДБ Христо Иванов:

"Вчера комисарят по финанси каза, че силно насърчава България да отмени дерогацията за руски петрол, защото се разследва какво се случва с руския петрол, който е доставен в големи количества - 45 млн. барела". Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Повече от 60% от това количество се изнася към открито море. Затова получаваме сигнали от еврокомисаря по финансови въпроси", обясни още Добрев. 

"Второто събитие е от днес, от участие на Кирил Петков в 14:10 ч. в Брюксел като ключов говорител в Европейския център за политики. Там той е казал, че той е този, който спира руския петрол. Надявам се, че докато от Брюксел до България, да не си е променил мнението. Считаме, че те ще подкрепят падането на дерогацията от 1 януари, такъв проект на решение ще внесем с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Христо Иванов", добави още Делян Добрев. Той поясни и че ще свика извънредно енергийна комисия, за да мине това предложение.

Утре депутатите от ГЕРБ СДС ще влязат в пленарна зала и няма да бойкотират заседанието. По думите на Добрев няма отстъпление от заявеното по-рано от председателя на ПГ Десислава Атанасова, че те ще подкрепят само промените в Конституцията, защото тази седмица в програмата на парламента ще бъдат включени само проекти, предложени от народни представители и свързани с Украйна, както и промените в Конституцията.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна