Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява за пета поредна сесия на търговия към 5-месечни ценови дъна

Петролните фючърси поевтиняват за пета поредна сесия на търговия към най-ниски ценови нива от началото на юли, тъй като силният износ на американски петрол и съмненията дали картелът ОПЕК+ ще успее да изпълни планираните съкращения на производството породиха опасения относно свръхпредлагане на важната енергийна суровина.

В ранния следобед фючърсите на петрол сорт Брент и на американския лек суров петрол WTI се понижиха с около 1% към нива съответно от 76,35 и от 71,30 долара за барел, достигайки най-ниски ценови дъна от 7-и юли насам.

Поредното поевтинява е факт след данни, че износът на суров петрол от САЩ се доближава до рекордните 6 милиона барела на ден, като потоците към Европа и Азия показват постоянно нарастване - последна индикация за това до каква степен големи доставки на американски суров петрол натежават на петролните пазари по целия свят.

Късно снощи пък Американският петролен институт посочи, че складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали през последната седмица с 594 хил. барел, а в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, Оклахома са нараснали с цели 4,28 млн. барела.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Междувременно Саудитска Арабия намали официалните си продажни цени за Азия в най-голяма степен от февруари насам. Все пак съкращенията бяха по-малки от очакваното и падащите цени на спот пазара могат да накарат някои азиатски купувачи на суров петрол да се обърнат другаде за своите доставки, тъй като смятат да приемат от януари по-малко доставки от Рияд.

Солидното поевтиняване на суровия петрол, което е факт, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, обявиха по-дълбоки съкращения на добива по време на онлайна срещата си в четвъртък, показва мащаба на задачата, която групата има да решава, ако иска да балансира пазара през първото тримесечие на следващата година.

Петролните фючърси са спаднали с почти една четвърт от ценовия пик в края на септември поради опасения, че увеличеното производство извън ОПЕК + ще изпревари растежа на глобалното търсене.

Във вторник вицепремиерът на Русия Александър Новак заяви, че ОПЕК+ може да предприеме допълнителни мерки, ако споразумението от миналата седмица не е достатъчно, за да балансира пазара. Новак говори ден преди да се присъедини към президента Владимир Путин, който днес е на посещение в Обединените арабски емирства и в Саудитска Арабия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна