Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През ноември в частния сектор на САЩ бяха разкрити 103 хиляди нови работни места

Снимка: adpemploymentreport.com

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през ноември едва 103 000 нови работни места след тяхно повишение със 106 000 през октомври (низходяща ревизия от 113 000) и под осреднени очаквания за около 130 000, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.).

Пазарът на труда се забавя стабилно след увеличението на лихвените проценти от Федералния резерв с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. насам.

Днешните данни обаче са сигнал за "меко приземяване" на американската икономика, като продължава растежът на новоразкритите работни места, макар и с доста по-умерено темпо, както и забавяне на растежа на заплатите.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши със 117 000, докато в производствения сектор бяха съкратени 14 000 работни места с оглед на 15 000 по-малко работни места в промишлеността и с 4 000 по-малко в строителството, докато в минното добивната промишленост бяха разкрити ново 5 000 работни места.

"Ресторантите и хотелите бяха сред най-големите бизнеси, разкриващи работни места по време на възстановяването след пандемията. Но този тласък вече е зад гърба ни и завръщането към обичайната тенденция в сектора за развлечение и отдих предполага, че икономиката като цяло ще види по-умерено наемане на персонал и по-умерен ръст на заплатите през 2024 г.", коментира Нела Ричардсън, главен икономист в ADP.

Същевременно годишният растеж на заплатите продължи да се забавя и през ноември, достигайки 5,6% (от 5,7% през октмври), което е най-слабото повишение от повече от две години насам (от септември 2021 г.), според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през ноември, като осредните прогнози са за повишение на новооткритите неселскостопански работни места с около 180 хиляди през единадесетия месец на годината след увеличение със 150 хил. през октомври.

Отслабването на условията на пазара на труда заедно със спадащата инфлация накараха финансовите пазари да вярват, че кампанията на Фед за затягане на паричната политика вече е приключила и че централната банка на САЩ може да намали лихвените проценти още следващия март. На последното за годината заседание следващата сряда се очаква Фед да остави лихвите непроменени в диапазона 5,25-5,50%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна