Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шалапатова: Ще инвестираме над 1 млрд. лева за финансиране на обучения за цифровите умения

Иванка Шалапатова
Снимка: БТА

Дигиталните умения на българите са на ниско ниво, а страната ни изостава по темповете на цифровизация. По този показател сме на предпоследно място сред страните членки на Европейския съюз. В същото време проучвания показват, че  във следващите 10 години 90% от работните места у нас ще изискват поне средно владеене на тези технологии, а към момента само 7 на сто от малките и средни предприятия са осигурили обучение. 

Данните изнесе министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на конференция, посветена на предизвикателствата пред дигиталния и цифровия преход. За да се навакса изоставането е предвидено със средства от Плана за възстановяване и устойчивост и програмата "Развитие на човешките ресурси" да започнат мащабни обучения, обяви Шалапатова.

"В периода 2023-2027 година ще инвестираме над 1 милиард лева за финансиране на различни възможности за обучение на работната сила с фокус върху повишаване именно на цифровите умения. Предвижда се поне 660 000 лица в трудоспособна възраст да бъдат обучени за дигитални умения до 2027 година. Заложена е амбициозна национална цел до 2030 г. да се достигне участие в обучение всяка година на 35.4% от населението, и то населението в най-активна трудоспособна възраст", обясни Шалапатова. 

Предвижда се в цялата страна да се разкрият 760 безплатни дигитални клубове, включително за възрастни хора и безработни, съобщи още социалният министър.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени