Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Кюстендил казаха "не" за кметска заплата от над 8 хил. лева

Новият кмет на Кюстендил Огнян Атанасов.
Снимка: БТА

След бурни спорове 38-те общински съветници в Кюстендил не одобриха предложение кметът Огнян Атанасов да получава над 8000 лева заплата. 16 съветници гласуваха "за", петима - "против", а 16 се въздържаха.

Според внесената за обсъждане докладна записка възнаграждението на кмета на общината инж. Огнян Атанасов, издигнат от Партия на зелените, трябва да бъде 90% от основната месечна заплата на министър. Стана ясно, че в такъв случай кметът трябва да получава 8490 лева.

"Кюстендил е с най-ниско средно възнаграждение от областните градове в страната. За мен не е редно от морална гледна точка. При 1400 лева средна заплата", каза независимият съветник Йордан Тодоров, доскоро лидер на общинската организация на БСП.

Съветникът Михаела Крумова от ГЕРБ заяви, че трябва добре да се помисли по отношение на кметската заплата, възнагражденията на служителите в администрацията и тези в общинските предприятия.

Председателят на Общинския съвет Димитър Велинов отбеляза, че най-голямата антикорупционна практика е доброто възнаграждение. Също така той предложи процентът на кметската заплата (като дял от министерската) да бъде намален на 80%, но и това предложение не беше прието.

Съветниците обаче определиха какво ще бъде възнаграждението на председателя на Общинския съвет - той ще получава 90% от заплатата на кмета, когато тя бъде гласувана на следващо заседание.

Общинските съветници не успяха да определят собствените си възнаграждения. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна