Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на новозаетите в САЩ през ноември със 199 хил. и спад на безработицата до 3,7%

През ноември икономиката на САЩ добави 199 хил. нови работни места, което беше малко над осредните пазари очаквания, докато нивото на безработица се понижи изненадващо до 3,7%, а растежът на заплатите се забави до 4,0% спрямо година по-рано.

Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които сигнализират за запазване на устойчивостта на пазара на труда и могат да охладят надеждите за по-скорошно понижение на лихвите от страна на Федералния резерв още през първата половина на 2024 г.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през ноември със 199 хил. при осреднени прогнози за 180 хил. и след низходяща ревизия на данните за октомври до 150 хиляди (от 180 хил. предишна оценка).

Така за втори пореден месец данните са под прага от 200 хиляди, което показва постепенно разхлабване на условията на пазара на труда, дължащо се до голяма степен на значителните повишения на лихвените проценти от страна на Фед с цел ограничаване на инфлацията.

В същото време нивото на безработица се понижи изненадващо през ноември до 3,7% от 3,9%, достигайки най-ниско ниво от юли насам, докато осредните очаквания бяха за стабилизация в близо двегодишния връх от 3,9 на сто. Понижението е факт, тъй като броят на безработните американци през ноември спадна с 215 хиляди до 6,291 милиона, а броят на трудово устроените скочи със 757 хиляди до 161,969 милиона.

Заплащането на труда пък се повиши през ноември с 0,4% (с 12 американски цента) до 34,10 долара на час след нарастване с 0,2% през октомври и осредните пазарни очаквания за растеж с 0,3 на сто. Това е най-силното повишаване на заплащането на труда от четири месеца насам. Спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши с 4,0% след аналогичен растеж през октомври.

Въпреки това забавяне, годишният ръст на заплатите все още остава твърде висок, за да бъде в съответствие с целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 на сто и след като през октомври водещата инфлация в САЩ на годишна база се забави 3,2 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна