Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС постигна сделка, позволяваща на страните членки да забранят вноса на руски втечнен газ

Танкер за втечнен природен газ (LNG)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз постигна предварително споразумение за газовата регулация, което позволява на страните ефективно да забранят руските доставки на втечнен природен газ (LNG) без нови енергийни санкции, съобщава Блумбърг.

Европейският парламент и Съветът на ЕС, представляващ държавите членки, одобриха в петък част от пакет, който определя общи правила за природния газ, биогаза и водорода, подготвяйки единния блок да се отдалечи от изкопаемите горива. Мярката ще позволи на правителствата на страните членки временно да попречат на руските и беларуските износители да резервират инфраструктурния капацитет, необходим за доставките на LNG и природен газ.

"Регламентът ще съдържа разпоредби, позволяващи на държавите членки да приемат ограничения за доставките на природен газ, включително втечнен природен газ (LNG), от Русия или Беларус, с цел защита на основните интереси на сигурността на държавите членки или на ЕС, като същевременно се вземат предвид сигурността на доставките и целите за диверсификация", се казва в изявление на Съвета на ЕС след проведените разговори.

Въпреки че няма общоевропейски санкции за руския газ, този ход е част от стремежа на региона да пренасочи доставките след военната инвазия на Русия в Украйна. Докато потоците от природен газ по тръбопроводите спаднаха до рекордно ниски нива, доставките на руски LNG се увеличиха. По-рано тази година енергийният еврокомисар Кадри Симсон призова да бъдат спрени руските доставки на втечнен природен газ, като каза, че компаниите не трябва да подновяват дългосрочните договори, след като настоящите изтекат.

Някои държави в Европа вече са спрели да купуват руски LNG, като Обединеното кралство, Полша и балтийските държави.

"Години наред енергетиката беше оръжието на Русия срещу икономиката и солидарността на ЕС и неговите партньори", посочи евродепутатът Йежи Бузек, водещият преговарящ на Европейския парламент. "Ние също така въвеждаме правна възможност за страните от ЕС да спрат вноса на газ от Русия. Това е най-мащабното законодателство от този вид в историята", добави той.

Регламентът все още се нуждае от официално одобрение от Европейския парламент и държавите членки в Съвета, за да се превърне в закон.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!