Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ планират да закупят 3 млн. барела суров петрол за попълване на стратегическите си резерви

Хранилища за петрол в американския петролен хъб Кушинг, Оклахома
Снимка: Ройтерс

Министерството на енергетиката на Съединените щати заяви в петък, че планира да закупи 3 милиона барела суров петрол за Стратегическия петролен резерв с доставка през март, тъй като цените на петрола падат до нива под посочения праг в плана на правителството за попълване на запасите.

Запасите от суров петрол в стратегическия резерв на страната са спаднали от 638 млрд. барела при встъпването в длъжност на президента Джо Байдън до едва 347 млрд. барела до лятото на 2023 г., докато администрацията на Белия дом се опитваше да намали цените на бензина за потребителите.

Големите разпродажби на суров петрол в страната бяха посрещнати с критики. Освен това беше посрещнат с критики бавният отговор на администрацията на падащите цени на петрола - перфектна възможност за всяка администрация, която сериозно иска да попълни петролните запаси в стратегическите си резерви.

Администрацията на Байдън обяви, че ще планира да напълни отново стратегическите резерви със суров петрол, когато цените спаднат под 70 долара за барел, но п-късно ревизира тази цена на 79 долара за барел. Днес цените на американския лек суров петрол се търгуват около 71 долара за барел и в рамките на желания от администрацията диапазон за започване на бавния процес на попълването на резервите.

Трите милиона барела, обявени за доставка през март, представляват само 1% от това, което беше изчерпано от стратегическия резерв. Суровият петрол, пуснат на пазара преди време от резерва, се продаваше на около 95 долара за барел.

Досега администрацията на САЩ е изкупила обратно около 9 милиона барела суров петрол след масовите му продажби.

Администрацията на Байдън трябва обаче да внимава да не купува твърде много петрол твърде бързо – действие, което може отново да повиши цените на важната енергийна суровина.

Цените на суровия петрол падат от седмици, като американският лек суров петрол WTI отчете загуба от 15 долара за барел през последните два месеца, а петролът Брент поевтиня с около 13 долара за барел.

В края на петъчната търговия петрол Брент поскъпва с 2,17% към 75,65 долар за барел, а американския петрол WTI - с 2,55% към 71,10 долара за барел.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна