Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3 - 10 декември 2023

4
Наградените катерачи и алпинисти
Снимка: Васил Киров

Българската федерация по катерене и алпинизъм връчи годишните си награди. Това стана по време на 18-ото издание на фестивала за екстремни спортове и приключения Дни на предизвикателствата в София. Слав Киров (юноши) е отличен за няколко свои класирания в състезателното катерене - 4 място на Световно първенство за юноши в дисциплината “трудност”, 4 място на Европейско първенство в дисциплината “ боулдър”, 7 място на Европейско първенство в трудността и 3 място в ранглистата за комбинираната дисциплина на Европейско първенство. Николай Русев получи наградата на федерацията заради 15 и 21 място в Световната купа при мъжете в дисциплината “боулдър”. Другите отличени са Росен Аначков и Станислав Атанасов за свободното им преминаване на маршрута “Camilotto Pellisier” 8а/а+ на Северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо.

По време на фестивала беше премиерата на филма за изкачването на Аначков и Атанасов в Доломитите, за което сме разказвали по “Хоризонт”. Екстремният фотограф и оператор Рус Вакрилов пък представи новия си филм, посветен на боулдър катеренето, “Нощна смяна”. В рамките на фестивала “Дни на предизвикателствата” бяха прожектирани 12 документални филма. Четирима чуждестранни гости се срещнаха с българската публика - американската легенда Конрад Анкер, който преди това отиде да се катери на Лакатник с домакина си, известният бигуол катерач и бейджъмпър Иво Нинов, назависимият филмов продуцент Гийом Бруст, Герхард Чернер, представен като велоприключенец и журналист, и Давид Шамбр, автор на книга за наградите “Златен пикел”. На сцената бяха поставени и две теми от спелеологията - мащабната спасителна акция в турската пещера Морджа и напредъкът в изследването на Колкина дупка.

По света
Алекс Чикон, който преди няколко години беше гост на Банско филм фест, е в Непал, където ще направи опит за зимно изкачване на Анапурна. Както и в предишни свои експедиции, той е наел екип от силни шерпи, които нарича свои партньори, тъй като - за разлика от комерсиалните експедиции - работи наравно с тях по изграждането на маршрута. С Чикон ще бъде и сънародникът му Матиа Конте, който преди 2 години участваше в зимната експедиция до К2 и там загуби дългогодишния си партньор Сержи Минготе. Конте има 3 осемхилядника, изкачени без допълнителен кислород.

Чикон и шерпите в Катманду
Снимка: Фейсбук страниаца на Алекс Чикон

Преди да се отправят към Базовия лагер на Анапурна, Чикон и Конте изкачват със свои приятели трекинг върхове в района.

Италианците Паоло Мараци и Лука Скиера - и двамата от именития клуб “Паяците от Леко”, осъществиха премиерно изкачване на връх Cerro Nora West, Патагония, по Северната стена. Достигането до Базовия лагер им е отнело 8 дни. С тях е били Джовани Онгаро, в ролята на фотограф. Онгаро и Паоло Мараци бяха в групата “паяци”, който преди две години бяха в България, по покана на Италианския културен институт, и направиха с български катерачи близо 40 нови маршрута на скалите край Лакатник. Очакват се подробности за новата линия в Патагония.

Паоло Мараци и Лука СкиераСнимка: Фейсбук страница I Ragni di Lecco - Arrampicata Alpinism Climbing 


И едно предстоящо събитие за любителите на катеренето: Идния вторник планинският водач и фотограф Александър Пенков ще има презентация на тема “Катерене в Йордания, Майорка и Алпите". Това е и последното за годината събитие в календара на Международния фестивал на планинарското кино Банско филм фест. Презентацията ще бъде на 12 декември, в Полския културен институт в София.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени