Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Троян няма да увеличава данъците през 2024 година

Снимка: Ани Петрова

Община Троян няма да увеличава местните данъци и такси и през следващата година. Това заяви кметът Донка Михайлова. Тя обясни, че общината ще компенсира приходите в бюджета с по-голяма събираемост на налозите, с разширяване на облагаемата база чрез въвеждане на нови обекти в експлоатация, както и ще оптимизира разходите.

Имуществените данъци в община Троян не са увеличавани от 2011 г. насам, а през 2012 г. е намален налога върху превозните средства с около 14%.

За последните 10 години няколко пъти са намалявани патентния данък и данъкът за такситата.

За следващата година налозите няма да бъдат променяни, поясни кметът Донка Михайлова.

"Водени от желанието да бъдем максимално полезни на гражданите в един тежък за тях период на не малка инфлация взехме това решение. Надявам се, че  ще получа подкрепа за него от общинските съветници", каза градоначалникът.

Михайлова допълни, че въпреки увеличението на минималната работна заплата и цените на горивата таксата битови отпадъци също няма да бъде повишавана.

"И макар, че предприемаме известен риск се надявам да  се справим с такса смет без да преливаме  средства от бюджета на общината, нещо което правят почти всички български общини", коментира тя.

Кметът на Троян каза още, че  общината ще предприеме допълнителни мерки за увеличаване на събираемостта на данъците и таксите, която в момента е с 10% над средната за страната.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна