Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение: Два нови енергийни коридора да използват ефективно тока от зелена енергия в Европа

Ангелин Цачев
Снимка: БГНЕС

Електроенергийният системен оператор предлага изграждането на два нови европейски енергийни коридора, за да се използва максимално ефективно токът от зелена енергия. Проектът е припознат от Организацията на Европейските електропреносни оператори и е включен за разглеждане в 10-годишния им план, а, ако бъде одобрен, ще бъде предложен за изграждане. Това каза за „Хоризонт“ изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Първият енергиен коридор е от Гърция през България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия с цел да свърже Югоизточна Европа със Северозападна Европа и по този коридор да бъде прокарвана възобновяема енергия от слънце, съответно в северна посока и възобновяема енергия от вятър в посока Югоизточна Европа.

„Стига и до централноевропейските държави като Чехия, Унгария, Словакия, които по принцип нямат толкова добри възможности за производство на възобновяема енергия. Затова е редно тази енергия да бъдат създадени възможност тя да бъде споделена между различните държави“.

Вторият проект „започваме да изследваме необходимостта от него от Турция през България, Гърция, Северна Македония и Албания през Черна гора до стигнем до Италия, като по този начин енергията ще се движи в посока изток-запад и ще има възможност да използваме часовата разлика с цел да оптимизираме пиковото натоварване в различните държави от Европейския съюз“.

Идеята за изграждане на допълнителна европейска електропреносна инфраструктура за споделяне на зелената електроенергия ще помогне на изпълнението на целите за утрояване на възобновяемите енергийни източници до 2030 година и за гарантиране на потреблението на произведения от тях ток в страните от континентална Европа, казва изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени