Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръка за превенция на болести, предавани по полов път, в социалните мрежи

Снимка: Pixabay

Социалните мрежи и приложенията за запознанства е добре да бъдат включени в информационните кампании за превенция на болести, предавани по полов път. Това е една от препоръките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Тази седмица организацията отчете увеличаване на случаите на полово предавани инфекции в Европа.

Последните доклади на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията отчитат рязък скок на случаите на хламидия, гонорея и венерична лимфогранулома в 27-те държави членки на Европейски съюз. Резултати са сходни с публикувани през октомври доклади за сифилис, които също регистрираха увеличение на заразяванията. Последните резултати илюстрират продължаваща вече десетилетие тенденция на нарастване на случаите на болести, предавани по полов път. Малък спад беше отчетен по време на пандемията на Covid-19, но вероятно заради трудностите с достъп до тестване и ограничения при социалните събирания. 

Резкият скок на полово предаваните инфекции е значително предизвикателство за общественото здраве и организацията препоръчва спешно засил