Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека

Мисията на ООН в Афганистан призова талибаните да приемат и да спазват правата на човека

Автор:
Снимка: ohchr.org

Талибаните трябва да приемат и спазват задълженията си по отношение на човешките права в Афганистан, заяви днес мисията на ООН в страната - в Деня на правата на човека и във връзка със 75-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, предаде Асошиейтед прес.
Откакто завзеха властта през 2021 г., талибаните заличиха основни права и свободи. Жените и момичетата до голяма степен са изключени от обществения живот, включително нямат право да посещават училище след шести клас.

Мисията на ООН съобщи, че продължава да документира убийства без съд и присъда, изтезания и малтретиране, телесни наказания, произволни арести и задържания, както и други нарушения на правата на задържаните.

По повод 75-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека българското Министерство на външните работи отбелязва, че въпреки постигнатия значителен напредък спрямо 1948 г., светът и днес продължава да се нуждае от активните усилия на всички заинтересовани - правителства, международни организации и гражданско общество - за защита и утвърждаване на правата на човека.

Министерството припомня, че тази година България бе избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г. и тълкува това като знак за доверие и висока оценка за постиженията на страната в тази област. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна