Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре на форум в Словения

Министър Калин Стоянов ще проведе срещи с колегите си от Австрия и Румъния по казуса "Шенген"

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заминава утре за Словения, където ще участва в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум, организирана в рамките на словенското председателство, съобщиха от МВР. 

На предстоящата среща в Бърдо при Кран ще бъдат обсъдени актуални теми от дневния ред на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" - функционирането на Шенгенското пространство и борбата с "каналджийството", информират още от вътрешното министерство.

В рамките на форума се очаква министър Калин Стоянов да има двустранни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия и Румъния в търсене на политическо съгласие относно приемането на България и Румъния в Шенген.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. 

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем с някакъв етикет: "Ето, България вече е в Шенген", коментира днес пред журналисти президентът Румен Радев информация в австрийски медии.

Според информацията Австрия е готова да да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, като премахне границите за въздушния трафик.

Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.
 
И още: сред условията, които Австрия поставя, са трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, както и приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
Новината беше потвърдена от румънския премиер Марчел Чолаку в коментар във Фейсбук, а пред журналисти президентът Румен Радев коментира, че за страната ни е критично важно да се отворят сухопътните граници.

Радев посочи още, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България. Президентът коментира и други теми от актуалния политически дневен ред:
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна