Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров в отговор на въпрос за преговори с Киев: Трябва да се обадите на г-н Зеленски

Сергей Лавров
Снимка: АП/БТА

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза днес, че не е приемливо Израел да използва терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври като оправдание за колективното наказание на палестинския народ и призова за присъствието на международни наблюдатели на мястото на събитията в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Той заяви още, че мирните преговори с Украйна зависят от Киев.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че израелски танкове са достигнали центъра на град Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа. 

Лавров също така изрази мнение, че Западът се опитва да изтощи Русия в Украйна и че ако се наложи да се преговаря за мир, то тогава Киев трябва да промени собствения си президентски указ, който забранява преговори с президента Владимир Путин. В края на януари тази година украинският държавен глава Володимир Зеленски потвърди отказа си от преговори с Москва.

"Украинците сами трябва да признаят колко дълбоко са затънали там, където ги поставиха американците", коментира Сергей Лавров.

Попитан за това какви са дипломатическите вероятности да се прекрати огънят, както и да се сключи мир, външният министър на Русия заяви:

"Трябва да се обадите на г-н Зеленски, защото преди година и половина той подписа указ, забраняващ преговорите с Путин".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна