Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър субсидира студентски жилища в историческата част на Никозия

Сгради в централната част на Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Субсидии за близо 15 млн. евро предоставя правителството на Кипър за изграждане на студентски жилища в историческата стара част на Никозия. Кандидатстването за безвъзмездните средства по новия план започва и ще продължи до края на месеца, обявиха от вътрешното министерство. 

Безвъзмездно ще бъдат финансирани физически и юридически лица, собственици или наематели на имоти в старата част на столицата. Помощта се предоставя за обновяването на техните сгради и превръщането им в жилища или стаи за студенти. Целта на проекта е социалното и икономическото възстановяване на района чрез привличането на млади хора и осигуряването на жилища за тях на достъпни цени и наеми, казаха от вътрешното министерство.

Субсидията ще покрива 75% от допустимите разходи за преустройството на имотите. Общата сума от 15 млн. евро е включена в националния План за възстановяване и устойчивост.

Финансираният от ЕС проект е част от мащабната правителствена програма за съживяване и развитие на историческия център на Никозия като модерен район за живеене и бизнес. В Стара Никозия вече действат планове за субсидиране на бизнес дейности с общ бюджет от 10 млн. евро, жилищен план на стойност 5 млн. евро, както и цифровизация на архитектурното наследство, посочиха от вътрешното министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна