Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтинява към близо тримесечно дъно от 35 евро за мегаватчас

Снимка: Pixabay

Фючърсите на природния газ на водещия за Европа нидерландски хъб TTF поевтиняват във вторник с близо 3% към 35 евро за мегаватчас за пръв път от 21-ви септември насам.

Ценовият спад към близо тримесечни дъна идва на фона на признаци на приглушено търсене и доказателства за достатъчно предлагане на синьо гориво.

Междувременно зимните температури на стария континент се върнаха към по-умерени нива, които са над сезонната норма след рязкото застудяване в началото на декември, поддържайки търсенето на газ за отопление доста под обичайните нива. Вследствие на това, играчите на газовия пазар повишиха очакванията си, че настоящите много високи нива на запасите в газовите хранилища ще осигурят силен буфер срещу риска от недостиг на доставки на континента, ако температурите неочаквано се понижат.

Последните данни показват, че европейските запаси от газ се очаква да останат близо до рекордните си стойности до началото на януари. Според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE), запълняемостта на газохранилищата в ЕС към 10-и декември е 90,75%, като в Германия тя е на ниво от 91,86%, във Франция - 90,01%, а в Италия - 89,69%.

Слабите покупки на газ в Китай пък понижиха цените за износ на втечнен природен газ за ключови евразийски терминали за внос, включително за нидерландския газов хъб TTF.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна