Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Маринчо Георгиев и проф. Емил Паскалев: На 100 епизод на подкаста "В центъра на системата" - останете надежден компас за пациентите с професионална медицинска информация

Топ апаратура в Александровска болница за разбиване на камъни в бъбреците

Изтъкнати уролог и нефролог са гости в този епизод на подксата "В центъра на системата" по темата за болестите на пикочно-отделителната система

10
Проф. Маринчо Георгиев и проф. Емил Паскалев
Снимка: Александровска болница

100 епизод на "Подкаста в центъра на системата" гостува на най-старата болница в България - "Александровска"

Как работи последно поколение метод, който разбива извънтелесно камъни в пикочно-отделителната система?

Защо мъжете след 50 години трябва всяка година да имат туморен маркер за рак на простатата?

Защо младите лекари избират да специализират "Урология" и "Нефрология" именно в Александровска болница?  

Личната история на Ева от Бургас, която постъпва в болницата с бъбречно усложнение.

Повече успешни бъбречните трансплантации през 2023 г, очакваме първите случаи и на кръстосано донорство.

 За най-честите възпалителни и хронични заболявания на бъбречната система - водещи специалисти разказват в този епизод на  подкаста на БНР "В центъра на системата" .

Клиниката по урология в Александровска болница

Слушайте епизода тук: 

Гости в епизода са:

⚕️Ева от Бургас - пациентка с бъбречно-каменна болест

⚕️Проф. Маринчо Георгиев - началник на Клиниката по урология в УМБАЛ "Александровска“

⚕️Проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска“

Клиниката по урология в  Александровска болница

От разговора ще научите още:

⚕️Разбиването на камъни в бъбреците - първа стъпка към лечението на уролитиазата

⚕️Какво представлява системата за екстракорпорални литотрипсии в Клиниката по урология на Александровска болница

⚕️Какви са предимствата за пациента, при който се прилага високотехнологичната платформа за извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците

⚕️При кои заболявания на пикочно-отделителната система се използва иновативният метод 

⚕️Новата апаратура е подходяща и за лечение на деца 

⚕️Какви са ползите за младите лекари в обучението на новата платформа

⚕️Има ли интерес от младите лекари към специалността "Урология"

⚕️Очертан ли е пътят на пациента с бъбречни заболявания 

⚕️Защо мъжете не си правят изследването по НЗОК за рак на простатата

⚕️Личната история на Ева от Бургас, която вярва, че няма да стигне до хемодиализа

⚕️Бъбречно-каменната болест при специалистите от Клиниката по нефрология и трансплантация

⚕️Най-честото бъбречно усложнение - пиелонефрит

⚕️Как нефролозите се възползват от новата възможност с апаратурата за лечение на бъбречните възпаления

⚕️Как се появяват и лекуват циститите

⚕️Има ли интерес от младите лекари към специалността "Нефрология"

⚕️Има ръст на бъбречните трансплантации, а се работи и за осъществяване на първата трансплантация чрез кръстосано донорство

⚕️Кои са последните новости в бъбречните трансплантации и как живеят трансплантираните днес 

⚕️Какво пожелаха лекарите от Александровска болница на подксата на БНР "В центъра на системата" 

Проф. Маринчо Георгиев - началник на Клиниката по урология в  Александровска болница

"Високото заплащане не е водещо, за да остават младите лекари в България и да не емигрират, а възможността да работят с високотехнологична, нова и модерна апаратура, каквато ние вече имаме в Клиниката по урология на Александровска болница с помощта на Министерството на здравеопазването и лечебното заведение, каза за БНР проф. Маринчо Георгиев, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ "Александровска“.

В УМБАЛ „Александровска“ заработи високотехнологична система за екстракорпорални литотрипсии към Клиниката по урология. 

"Това е последно поколение  високотехнологичната платформа за извънтелесно разбиване на камъни в пикочно-отделителната система. Александровска болница е единствената в страната, която разполага с този най-модерен клас апаратура за лечение на бъбречно-каменнта болест и при деца, и при възрастни. На базата на електромагнитни вълни, с едновременно ехографско и доплерово проследяване методът позволява най-точно и безопасно разбиван от най-големите до най-фините камъни в бъбреците с минимален престой, максимална ефективност и висока безопасност за пациента и за лекарите. 

Точно тези възможности привличат бъдещите лекари към нашата специалност. В момента имаме 13 специализанти в Клиниката по урология и тази апаратура им дава възможност да се квалифицират на високо европейско ниво, а когато придобият специалност, това им дава възможност да имат собствена практика, поясни проф. Георгиев.

Проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в  Александровска болница

Ева от Бургас постъпва със силни болки, без да подозира, че става дума за бъбречнокаменна болест с нарушена бъбречна функция. Сега обаче се чувства добре, няма отоци, благодарение на грижите на екипа на проф. Емил Паскалев в Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница. Предстои й консултация с уролог, а най-голямата и надежда е, да не стигне до хемодиализа:

"Лекарите тук са много добронамерени и внимателни, за мен Господ работи чрез лекарите, аз имам две деца и се надявам да си тръгна с подобрение от болницата, за да се грижа за тях, сподели тя пред БНР.

"Ако оплакванията на Ева са били констатирани още на ниво общопрактикуващ лекар, можеше сега да не мислим за по-сериозни усложнения при пациентката, но при всички случаи нещата като терапия ще се случат и тя има шансове, коментира за БНР проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска“.

"Бъбречно-каменнтата болест е една от най-честите болести в нефрологията, затова тези пациенти често преминават и през Нефрологията, и през Урологията. Освен уврежданията на бъбреците, се стига и до най-честото усложнение - пиелонефрит - хроничен обострен или първичен. Много често ние установяваме, че той се дължи на налична литиаза - камъни в бъбреците и така откриваме тази болестност. Тази болестност е комбинирана и много трудно консервативно се менажира заболяването и по-трудно се достига до излекуване на състоянието.

Ето защо се работи в двата аспекта. Когато имаме бъбречнокаменна болест се вземат мерки за елиминиране на камъни, които създават сериозни кризи при острите състояния, но и лекуваме заради най-често усложнена уроинфекция. Така си сътрудничим постоянно с уролозите и чрез този нов съвременен метод лечението е много по-лесно, прецизно и ефективно, каза още за БНР проф. Емил Паскалев.

19 са младите лекари в Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска“, като половината са със специалност, а другата половина се обучават и то с много голям ентусиазъм и енергия за работа и удовлетвореност. Те най-много се впечатляват от методите за извънтелесно очистване при имунни заболявания, при които най-тежко се увреждат бъбреците и това е частта на плазмаферезата, къдете се лекуват с моноклонални антитела и очистване на причинителите на бъбречната увреда. 

Това е така, защото в големите университетски болници като нашата предимството е, че "Нефрологията" е развита в трите големи направления - консервативна нефрология, заместващото бъбречно лечение и бъбречната трансплантация. И всеки един нефролог трябва да е обучен и в трите направления, допълни още проф. Паскалев.

Проф. Емил Паскалев и Ева от Бургас в Клиниката по нефрология и трансплантация в  Александровска болница

С новото съвременно оборудване УМБАЛ „ Александровска“ затваря една страница от историята си, свързана с използването на стара и амортизирана апаратура и изцяло преминава към дигитализация, възможност за обслужване на по-голям брой пациенти и осигуряване на по-прецизна диагностика. Лечебното заведение се превръща в конкурентна база и за обучение на различни специализанти в областта на образната диагностика.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени