Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК обвини "преувеличените" опасения относно търсенето за спада на цените на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ОПЕК заяви, че организацията остава предпазлив оптимист относно основите на петролния пазар за 2024 г. и обвини "преувеличените опасения" относно търсенето за настоящия спад на цените, като същевременно продължава да се придържа към относително високата си прогноза за потреблението на петрол догодина, предаде Ройтерс.

По време на днешната сутрешна търговия петролът Брент поевтиня до шестмесечно дъно от 72,50 долара за барел след вчерашен спад с над 3%, въпреки че форматът ОПЕК+, която включва държави износителки на петрол от ОПЕК и съюзници, начело с Русия, обяви на 30-и ноември нов кръг от съкращения на производството през първото тримесечие на 2024 г.

В редовния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол заяви, че остава "предпазлив оптимист по отношение на фундаменталните фактори, влияещи върху динамиката на пазара на петрол през 2024 г.", като каза, че спекулантите са изиграли основна роля за понижаването на цените през последните седмици.

"Фючърсните цени на суровия петрол претърпяха значителен спад, белязан от тежки разпродажби на фона на силно нестабилен фючърсен пазар", посочи ОПЕК в коментар за петролните цени през ноември. "Пазарната динамика беше подхранвана от преувеличени опасения относно растежа на търсенето на петрол, което повлия негативно на пазарните настроения", добави картелът.

В декемврийския си доклад ОПЕК запази непроменена прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол през 2023 г. с 2,46 млн. барела на ден, като за 2024 г. продължава да очаква ръст в търсенето с 2,25 млн. барела дневно.

Организацията отдава непроменените си оценки на спада в търсенето в Близкия изток, Африка и страните извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но при увеличаване на потреблението в Китай и други азиатски държави, както и в Латинска Америка.

Според ОПЕК петролното търсене ще нарасне със 100 хил. барела на ден в страните-членки на ОИСР и с 2,4 милиона барела на ден в регионите извън ОИСР през 2023 г. През 2024 г. пък се очаква повишаване на търсенето в рамките на ОИСР с 300 хил. барела на ден, а в страните извън ОИСР - с 2 млн. барела дневно.

Графика на петрола сорт Брент (в долари за барел)


Производителите на петрол от ОПЕК+ намалиха производството си в поредица стъпки от края на 2022 г. насам, за да подкрепят пазара. В докладът на ОПЕК се отбелязва, че производството на петрол в рамките на картела е спаднало през ноември, слагайки край на поредица от увеличения през предходните месеци.

През ноември ОПЕК е изпомпвал 27,84 млн. барела на ден, което е било с 57 хил. барела на ден по-малко спрямо октомври, се казва още в доклада.

Проучване на Ройтерс от 6 декември показа, че производството на ОПЕК през миналия месец е било близо до това ниво - или 27,81 милиона барела на ден.

Саудитска Арабия, която удължи доброволното си намаление от един милион барела на ден и през първото тримесечие на 2024 г., каза на ОПЕК, че е намалила производството през ноември със 122 хил. барела на ден до 8,818 млн. барела на ден през ноември.

Същевременно ОПЕК преразгледа нагоре прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2023 г. с 0,1 процентни пункта до 2,9%, докато прогнозата за растеж от 2,6% през 2024 г. остана непроменена.

Според ОПЕК БВП на САЩ се очаква да нарасне с 2,4% през тази и с 1% през 2024 г., което е с 0,1 процентни пункта повече от предишни оценки на картела. Перспективите за растеж на БВП на еврозоната бяха оставени непроменени на нива от 0,2% за 2023 г. и от 0,5% за 2024 г. Прогнозата за икономически растеж на Китай за 2023 г. също остана същата - от 5,2% за 2023 г. и 4,8% за следващата година. Икономиката на Русия пък се очаква да нарасне с 2,2% тази година и 1,3% през 2024 г., като това е възходяща ревизия, съответно с 0,3 и с 0,1 процентни пункта спрямо предишните оценки.

"В краткосрочен план подкрепата за глобалния икономически растеж може да възникне от по-слабо изразена инфлационна среда, позволяваща на големите централни банки да обмислят сравнително по-стабилна парична политика. Потенциално по-стабилна траектория на растеж в Китай, подкрепена от по-нататъшни ръководени от правителството мерки за стимулиране, има потенциала да подкрепи глобалния икономически растеж в близко бъдеще", се отбелязва в доклада на ОПЕК.

След доклада на ОПЕК има известно поскъпване на петрола, като фючърсите на сорта Брент поскъпват с 1% обратно към 74 долар за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,8% обратно над 69 долара за барел, след като във вторник и двата сорта петрол поевтиняха с между 3,6% и 3,8%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна