Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико": Страните от ЕС са изхвърлили Covid ваксини за 4 млрд. евро

Снимка: ФБ / Български лекарски съюз

Поне 215 млн. дози Covid ваксини, купени от страните от Евросъюза в разгара на пандемията, са изхвърлени оттогава. Стойността им е 4 млрд. евро и тази оценка със сигурност е занижена, сочи анализ на "Политико".

След одобряването на първите ваксини срещу коронавирус в края на 2020 г. страните от ЕС колективно поръчаха 1,5 млрд. дози (над три на човек в ЕС). Много от тях вече са изхвърлени.

Изчисления, базирани на достъпни данни, показват, че страни от ЕС са бракували средно по 0,7 дози на глава от населението. Първа в тази класация е Естония с над 1 доза на жител, следвана от Германия, която е изхвърлила най-голям брой дози ваксини – 83 млн., пише издаваното в Брюксел "Политико", което прилага данни за 19 страни членки на ЕС.

За България данните са 0,3 на глава от населението и общо 1 931 992 ваксини.

Според изчисленията, ако средните данни се приложат към останалата част от ЕС, това ще означава над 312 млн. унищожени ваксини.

"Политико" изчислява стойността на 215 млн. ваксини на над 4 млрд. евро на база на цени, съобщавани в медиите поради липса на публична информация. За страни, които съобщават само общият брой унищожени ваксини, без да уточняват типа, изданието използва средна цена от 19,39 евро на база на данни, предоставени от други страни. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна