Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНДР е изстреляла вчера междуконтинентална балистична ракета

Ким Чен Ун с дъщеря си по време на изстрелване на ракета "Хвасон-17"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заплаши с "още по-настъпателни действия", за да отблъсне "нарастващите военни заплахи от страна на САЩ", след като ръководи третото изпитание на най-модерната севернокорейска балистична ракета, предназначена да удари континенталната част на САЩ, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс и АП.

Изявлението на Ким подсказва, че той е уверен в нарастващия си ракетен арсенал и вероятно ще продължи дейностите по тестване на оръжия на фона на предстоящите президентските избори в САЩ догодина. Въпреки това редица наблюдатели твърдят, че Северна Корея все още трябва да извърши по-значими тестове, за да докаже, че разполага с функциониращи ракети, които могат да бъдат насочени към континенталната част на САЩ.

След като наблюдава вчера изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-18", Ким заяви, че изпитанието показва как Северна Корея може да реагира, ако САЩ вземат "погрешно решение срещу нея", се казва в съобщение на севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА.

"Хвасон-18" е междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, която все още е в процес на разработване и е смятана за най-мощното оръжие на Северна Корея, посочва БТА. Вчерашното изпитание представлява третият опит за изстрелването на "Хвасон-18". Предишните две изстрелвания бяха извършени през април и юни.

Този ход е бил предприет като предупреждение към Съединените щати заради засилващата се враждебност от тяхна страна, пише в съобщението, разпространено от севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. В текста се отбелязва, че държавният ръководител Ким Чен-ун лично е наблюдавал изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

Извънредно заседание на Политбюро на Севернокорейската работническа партия, 12 май 2022 г.

Вчера южнокорейските въоръжени сили съобщиха, че Северът е изстрелял втора ракета в рамките на няколко часа, а източници от японското правителство предположиха, че става въпрос именно за междуконтинентална балистична ракета.

Днес севернокорейският лидер каза, че ракетният пуск изпраща "ясен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна истерия" срещу страната му. "Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си", предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея "никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна