Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отменя ответните си мита върху американски стоки до края на март 2025 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще суспендира до края на март 2025 г. митата, които наложи върху вноса от САЩ в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия от ЕС, съобщава във вторник официалният вестник на евросъюза.

15-месечното удължаване е част от пакт, според който Вашингтон също така ще се въздържи от своите мита в размер на 25% върху европейската стомана и 10% върху алуминия от ЕС, наложени през 2018 г. от бившия президент Доналд Тръмп.

По този начин двустранният търговки спор ще бъде оставен за разрешаване след изборите, които ще се проведат догодина в ЕС и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Митата на ЕС обхванаха набор от американски стоки - от мотоциклети Harley Davidson до бърбън уиски и моторни лодки.

Преди това Вашингтон се съгласи да спре своите мита от януари 2022 г. за две години, като ги замени с квоти.

Двете страни трябваше да се споразумеят за мерки за справяне със свръхкапацитета преди края на тази година, но преговорите бяха в застой преди срещата на върха САЩ-ЕС през октомври.

След това Вашингтон предложи да удължи суспендирането на митата, за да даде повече време за преговори.

Квотната система на САЩ позволява безмитен внос до 3,3 милиона метрични тона стомана от ЕС и на 384 000 тона алуминий, което отразява минали нива на търговия, като допълнителни количества подлежат на мита.

Европейската комисия обаче се оплака тогава, че системата е доста строга и означава, че стоманата от ЕС е била обект на мита на САЩ за около 264 млн. долара през миналата година, докато ЕС просто е премахнал своите ответни мита.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна