Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежката Equinor и германската SEFE сключиха сделка за доставка на газ за 50 млрд. евро

Снимка: equinor.com

Норвежката държавна петролна компания Equinor обяви във вторник, че е подписала дългосрочен договор за доставка на газ по сделка за 50 милиарда евро с германската държавна енергийна компания SEFE (Securing Energy for Europe).

Като част от споразумението Equinor ще доставя на Германия 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от януари 2024 г. до 2034 г., което се равнява на една трета от индустриалното търсене на Германия. Договорът включва разпоредба за петгодишно удължаване, което позволява обща доставка от 29 милиарда кубически метра.

Освен това двете компании постигнаха меморандум за разбирателство, който обхваща доставките на водород от 2029 г.

"Това е отговор на нуждата на Европа от дългосрочни, надеждни доставки на енергия и жизнеспособен път към мащабна декарбонизация", отбеляза изпълнителният директор на Equinor Андерс Опедал.

След новината за мащабната газова сделка, цената на синьото гориво в Европа поевтинява с около 7%, като фючъсите на нидерландския газов хъб се търгуват около 33 евро за мегаватчас, заличавайки вчерашното поскъпване към 37,60 евро/MWh.

Инвеститорите изглежда пренебрегнаха притесненията относно рисковете от прекъсвания на доставките, като насочиха вниманието си към текущите изобилни доставки и мекото зимно време.

На фона на засилените атаки срещу търговски кораби от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси в Червено море, танкерите за LNG започна да променят маршрутите си. Въпреки това важни доставки на втечнен природен газ от Катар до Европа продължават през Червено море и Суецкия канал.

В същото време нивата на съхранение на газ в Европейския съюз остават високи, като към 17-и декември да се около 88,7%. В Германия те са още по-високи - 91,01%, във Франция - 87,31%, а в Италия - 86,59%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна