Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследниците на Толкин спечелиха съдебна битка срещу „Задругата на краля“ на Полихрон

Снимка: АФП

Авторът на фантастиката „Задругата на краля“ Деметриус Полихрон загуби съдебното дело за авторски права срещу наследниците на Д. Р. Р. Толкин – „Властелинът на пръстените“, съобщи Гардиън, цитиран от БГНЕС. Той заведе иск за авторски права във връзка с публикуването на собственото му продължение на поредицата.

През 2022 г. живеещият в САЩ Полихрон публикува „Задругата на краля“, което според него е „перфектното“ продължение на „Властелинът на пръстените“. Но съдебните дела за авторски права провалиха плановете му, книгата да е първата от поредица от седем части.

Полихрон се опита да съди наследниците на Толкин и Amazon за създаването на нов телевизионен сериал „Властелинът на пръстените“, за който твърди, че нарушава авторските права на книгата му. Това дело беше прекратено от Калифорнийския съд, а съдията постанови, че текстът на Полихрон всъщност нарушава правата на Amazon върху предисторията, пусната през септември 2022 година.

Наследниците на Толкин заведоха отделен иск срещу Полихрон и с него настояват да се унищожат всички физически и цифрови копия на „Задругата на краля“, също така и да се забрани по-нататъшно разпространение на поредицата.

Американският съд присъди на наследниците и на Amazon адвокатски хонорари на обща стойност 134 хил. долара по съдебния иск, а съдия Уилсън определи като „необоснован и несериозен“ първоначалния иск на Полихрон за защита на авторските права, защото творбата му „Задругата на краля“ е изцяло базирана на героите от поредицата „Властелинът на пръстените“.

Според адвоката на наследниците на Толкин - Стивън Майер, това е важен успех, защото наследниците на автора на „Властелинът на пръстените“ няма да позволят неоторизирани автори и издатели да печелят от така обичаните произведения на Дж. Р. Р. Толкин.

„Това дело е свързано със сериозно нарушение на авторското право върху „Властелинът на пръстените“, извършено на търговска основа, и наследството се надява, че присъждането на постоянна съдебна забрана и адвокатски хонорари ще бъде достатъчно, за да разубеди други, които могат да имат подобни намерения“. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна