Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 2% след решението на Ангола да напусне ОПЕК

Петролните фючърси поевтинява с близо 2%, след като Ангола обяви решението си да напусне Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Този ход изглежда подсили надеждите на инвеститорите, че ще има повече петролно предлагане, след като преди днешния си ход африканската държава изрази съпротива срещу последните решения на ОПЕК, включително това за намаляване на производството.

Към 15.30 часа българко време фючърсите на петрола сорт Брент се понижават с 1,9% към 78,20 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,75% малко под 73 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Подкрепа за днешното първо поевтиняване на петрола от повече от седмица насам оказва и изненадващото нарастване на складовите запаси на суров петрол в САЩ, които засенчиха опасенията, свързани с възможно прекъсване на доставките в Близкия изток.

В сряда данните на Енергийна информационна администрация (EIA) показаха, че складовите запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили през последната седмица с 2,9 млн. барела при очаквания на пазарните участници за техен спад с 2,3 млн. барела.

EIA също така посочи, че през последната седмица производството на суров петрол в САЩ е скочило до рекордните 13,3 млн. барела на ден, надвишавайки предишния връх за всички времена от 13,2 млн. барела на ден.

Инвеститорите на пазарите на суровини обаче продължават да следят развитието на събитията в Червено море, където атаките на йеменските хути срещу товарни кораби нарушиха световната търговия. Въпреки това анализатори отбелязват, че на този етап въздействието върху доставките на петрол е ограничено, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени