Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малка коледна процесия потегли от Йерусалим за Витлеем

Латинският патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала (в центъра) на литургията в църквата "Рождество Христово" във Витлеем на Западния бряг, 24 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-висшият католически духовник на Светите земи - патриарх Пиербатиста Пицабала, оглави малка коледна процесия от Йерусалим до църквата "Рождество Христово" във Витлеем, която ще се състои на фона на войната в Газа, предаде ДПА.

Както всяка година процесията започна от Портата на Яфа в историческия Стар град на Йерусалим. Въпреки това кардинал Пицабала беше придружен само от няколко францисканци и други вярващи по време на краткото пътуване с кола до Витлеем, който е отдалечен на няколко километра на юг.

В историческия град се провежда среднощна меса в световноизвестната църква "Рождество Христово". Под олтара се намира пещерата, в която според преданието преди повече от 2000 години се е родил Исус Христос.  По Коледа градът обикновено е пълен с десетки хиляди поклонници от цял свят, но сега е почти безлюден заради войната и израелската блокада.

Липсва и голямата украсена елха, която обикновено стои пред църквата "Рождество Христово" по време на подготовката за Коледа. Ръководителите на църквите в Йерусалим миналия месец решиха, че на Светите земи няма да има коледна украса заради войната.

Очакваше се по пътя към Витлеем процесията да направи, както всяка година, кратка спирка при гробницата на Рахил, която християни, евреи и мюсюлмани почитат като светиня. 

Непосредствено до нея израелски войници ще отворят голяма метална порта през бетонната стена между Йерусалим и Западния бряг, която достига 9 м височина. Тя се отваря само за християнски процесии. 

След това участниците ще трябва да се върнат през други израелски контролно-пропускателни пунктове, които често не позволяват преминаването на превозни средства.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени