Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява под 32 евро за мегаватчас в началото на 2024 г.

Задава се обаче застудяване, което може да повиши цените на синьото гориво

Снимка: Pixabay

Фючърсите на европейския природен газ поевтиняват под 32 евро за мегаватчас в началото на 2024 г., достигайки най-ниско ценово ниво от 4 месеца насам главно поради големи запаси в газохранилищата и с оглед на по-мекото зимно време, което намалява необходимостта от отопление.

Към 15.00 часа българско време февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се понижават с 1,2% под 32 евро за мегаватчас за пръв път от началото на септември 2023 г. Газовите фючърси за март, април и май, както и за цялото второ тримесечие също се тъгуват около и под 32 евро/MWh.

Цените на природния газ в Европа отбелязаха значителен спад от 57,6% през 2023 година.

На "Газов хъб Балкан" цената на природния газ с ден за доставка за днес е по-висока с 0,59%, достигайки 57,65 лева за мегаватчас при 57,31 лева за мегаватчас вчера. Въпреки минималното поскъпване на синьото гориво, цената на българската газова борса в последните шест дена не надвишава 60 лева за мегаватчас.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас) с 200- и 100-дневни пълзящи средни цени


Газохранилищата в ЕС са пълни средно на 86,51%, като тези на Германия за запълнени на 91,02%, на Франция -  83,58% и на Италия - на 81,65%, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 31-ви декември 2023 г. Това е значително над осреднената запълняемост на газохранилищата в Европа по същото време през последните години от малко над 73%.

Ръководителят на немската енергийна компания E.ON каза, че ситуацията с доставките се е подобрила спрямо миналата зима, но нестабилността в Близкия изток все още може да доведе до скок на цените на енергията, предаде Ройтерс.

Прогнозите обаче за предстоящо понижаване на температурите и намаляване на производството на възобновяемите енергийни източници вероятно ще окажат подкрепа за цената на синьото гориво по-късно тази седмица, посочват анализатори от Engie EnergyScan.

Предстоящото застудяване за периода 8-10 януари може да бъде с до 4 градуса по Целзий под нормалното за този зимен период, посочи пред Ройтерс анализаторът на LSEG Улрих Вебер, добавяйки, че има и прогнози за по-сериозно застудяване към 15-и януари. Настоящите прогнози за времето също така предполагат, че през студения период ще има по-малко производство на енергия от възобновяеми източници, каза още Вебер.

Тъй като предстои застудяване на стария континент, се очаква търсенето на отопление да нарасне. Мразовито време скоро ще обхване по-голямата част от Европа, като Берлин и Париж очакват минусови температури през уикенда. Лондон ще стане свидетел на драстична промяна на температурите - от 4,8°C над средните във вторник до 3,5°C по-ниски от средните до неделя. Това застудяване вероятно ще продължи през следващата седмица.

Въпреки това изобилните газови запаси, намаленото промишлено потребление и увеличеното производство на енергия от възобновяеми източници трябва да ограничат евентуалното повишение на цените на горивата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна