Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на морския хуманитарен коридор за Газа, създаден по инициатива на Кипър

Президентът на Кипър Никос Христодулидис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес влезе в сила морският коридор, създаден по инициатива на Кипър за предоставяне на хуманитарна помощ на населението в Газа, съобщи в изявление президентът Никос Христодулидис.  

Първата пратка хуманитарна помощ, съдържаща почти 90 тона необходими продукти, е изпратена от Република Кипър и Обединеното кралство и транспортирана с британски кораб, съобщи днес Външното министерство в Никозия.

Товарът включва и 10 тона лекарства, предоставени от Кипър.

Помощта е пристигнала в Порт Саид, Египет и се прехвърля, в координация с египетския Червен полумесец, до предварително уговорения пропускателен пункт Рафах, уточниха от министерството. 

Началото на коридора в Кипър е пристанището в Ларнака, което осигурява необходимата и безопасна инфраструктура.

Реализирането на инициативата стана възможно чрез отличното сътрудничество между Кипър, Израел, Обединеното кралство и други партньори, посочи президентът.

Той подчерта, че от самото начало на конфликта в Близкия изток Република Кипър полага усилия за създаване на надежден механизъм за събиране, съхранение и безопасно превозване по море на хуманитарни товари. 

Международната общност вече има на свое разположение жизнеспособна възможност за изпращане на допълнителна хуманитарна помощ за населението в Газа, заяви Христодулидис. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна