Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инсталациите за възобновяема енергия в Германия отбелязаха рекорд през 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инсталациите за слънчева и вятърна енергия в Германия достигнаха рекорд през 2023 г., но само фотоволтаичната енергия достигна целите на правителството, съобщиха индустриални асоциации, очаквайки продължаващ растеж през тази година с допълнително намалена бюрокрация, предаде Ройтерс.

Германия има за цел да покрие 80% от нуждите си от електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г. спрямо 52% през 2023 г.

Повече от един милион нови слънчеви енергийни системи, генериращи 14 гигавата (GW) енергия, бяха инсталирани в Германия миналата година, което представлява ръст от 85% на годишна база благодарение на бума в търсенето на слънчева енергия за жилищата. По този начин Берлин е на път да постигне заложените си цели за 2030г., заяви асоциацията за слънчева енергия BSW .

Около 7 GW фотоволтаични мощности са инсталирани в жилищния сегмент, което е ръст от 135% през 2023 г. и около половината от общата инсталирана мощност. Около 31%, или 4,3 GW, идват от соларни паркове, което е с 40% повече в сравнение с 2022 г., добавя BSW.

Асоциацията очаква търсенето да нарасне още тази година, позовавайки се на проучване, което показва, че повече от 1,5 милиона собственици на жилища планират да инсталират соларна система на покрива си.

"Очакваме устойчив соларен бум през 2024 г.“, заяви ръководителят на BSW Карстен Кьорниг, призовавайки за намаляване на бюрокрацията, като например улесняване на достъпа до подходящи места за соларни паркове.

Във сектора на вятърната енергия възложените търгове също достигнаха рекордно високо ниво през миналата година от около 6,4 GW, но тез допълнителни мощности не успяха да постигнат целта на правителството за годишен инсталиран капацитет на сушата от 10 GW до 2030 г., посочи преди дни асоциацията за вятърна енергия BWE. Все още липсват закони за намаляване на бюрокрацията в сектора, а новите законопроекти, одобрени миналата година, все още не са влезли в сила, допълват от BWE.

"Ако сега можем бързо да определим курса за одобрения, опазване на природата, както и преоборудване и модернизиране на съществуващи електроцентрали и инсталации, 2024 г. ще бъде още по-успешна“, каза ръководителят на асоциацията BWE Баербел Хайдебрук.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна