Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в САЩ се влоши през декември до тримесечно дъно

Икономическата активност в промишления сектор на САЩ се сви през декември 2023 г. до тримесечно дъно, което показва по-сериозно влошаване на производствените условия. Това показват окончателни данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global .

Промишленият PMI индекс спадна през декември до 47,9 пункта от 49,4 пункта през ноември и под предварителен индекс от 48,2 пункта, достигайки най-ниско ниво от август 2023 г. насам.

Подиндексът, измерващ само производството, се върна към спада (индекс под важното ниво от 50,0 пункта), докато спадът при новите промишлени поръчки се задълбочи, отразявайки слабостта както на вътрешните, така и на външните условия на търсене.

Графика на промишления PMI индекс на САЩ


Междувременно инфлационният натиск се засили, тъй като тежестта на разходите се увеличи с по-рязък темп, воден от цените на доставчиците на метали и пластмаси, заедно с по-високите транспортни такси. Освен това продажните цени на изхода на предприятията се увеличиха с най-бързия темп от април 2023 г., а относително слабото клиентско търсене доведе до трети пореден месечен спад в промишлената заетост.

Бизнес нагласите за следващите няколко месеца обаче се подобриха до тримесечен връх.

"Производителите в САЩ завършиха годината слабо, според PMI проучването на S&P Global. Производството спадна с най-бързия темп от шест месеца, тъй като неотдавнашното намаляване на портфейла с поръчки се засили. Следователно производството вероятно ще действа като спирачка за икономиката през четвъртото тримесечие", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна