Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегическият капацитет на газохранилищата в Украйна облекчава притесненията на Европа през зимата

Снимка: Ройтерс

Европейските компании разчитат повече на украинските газохранилища, за да държат природен газ и да го изтеглят оттам, след като нарасне търсенето на отопление през зимата, съобщава "Файненшъл таймс".

Според финансово издание фирми, базирани в Европа, изтеглят по-големи обеми газ от Украйна през последните седмици, по данни на Argus Media.

По-големите обеми природен газ, съхранявани в Украйна, помогнаха нивата на съхранение на природен газ в Европа да се запазят между 85% и 90% досега от началото на зимата, посочват анализатори.

"Украйна играе ключова роля за сигурността на доставките на газ в Централна и Източна Европа тази зима", посочи пред "Файненшъл таймс" Наташа Филдинг, ръководител на европейското ценообразуване на газа на консултантската и информационна фирма Argus Media.

Европейското търсене е относително слабо през последните месеци поради забавяне на икономическата активност, но Европа все още се нуждае от много природен газ за отопление и за  производство на електроенергия.

ЕС постигна целта си да запълни своите газови хранилища до 90% от техния капаците месеци преди крайния срок на 1-ви ноември и да достигне почти 100-процентно ниво на съхранение преди самия зимен сезон.

Енергийните фирми съхраняват нарастващи обеми природен газ в хранилищата на Украйна, тъй като капацитетът на обектите в ЕС е близо до запълване.

Въпреки рисковете от потенциални удари поради войната на Русия, търговците започнаха да съхраняват природен газ в места за съхранение в Украйна, възползвайки се от по-ниските разходи и големия наличен капацитет за съхранение. Стоката може да бъде закупена навсякъде и изпратена до Украйна чрез обратни потоци по тръбопроводи от Унгария, Словакия и Полша, отбелязва "Файненшъл таймс".

Тъй като хранилищата в ЕС са почти запълнени, наличният капацитет на Украйна може да помогне на блока да облекчи опасенията за доставките на газ преди зимата, посочи базираният в Брюксел мозъчен тръст Bruegel в анализ от юли миналата година.

През октомври 2023 г. пък министър-председателят на Украйна Денис Шмигал заяви, че страната е готова да позволи на чуждестранни търговци да използват до половината от капацитета на съхранение на природен газ в страната. Украйна разполага с подземни газохранилища за 30 милиарда кубически метра. Според премиера около 12-15 млрд. куб. м от този капацитет могат да бъдат разрешени за използване от чуждестранни търговци за съхранение на синьо гориво.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна