Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 7000 жилища на достъпни цени излизат на пазара в Кипър

Снимка: Pixabay

Близо 7000 допълнителни жилища на достъпни цени и наеми се очаква да излязат на пазара на недвижими имоти в Кипър през следващите 3-4 години чрез новата единна жилищна политика на правителството. През януари предстои да бъдат обявени условията за изпълнението на включените в нея планове.


Атрактивният пакет за строителния сектор и потребителите предвижда редица стимули, облекчения, субсидии, чрез които в средносрочен план да се увеличи жилищният фонд, като се гарантират финансово достъпни жилища на нуждаещите се млади семейства и хора с ниски доходи, подчерта вътрешният министър Константинос Йоану.


Първата процедура, която се открива, е за плана за строителство върху частни терени с цел отдаване под наем. По него се предлага допълнителен коефициент на застрояване до 45% от сегашния, заедно с данъчни облекчения, при задължението всички допълнително изградени жилища да бъдат давани при по-нисък наем за най-малко 6 години.


От този месец ще влезе в сила и програмата „Саниране – под наем“, която ще осигури по-евтин дом под наем чрез предоставяне на субсидия на собственици на неизползвани жилища за техния ремонт.


Новата единна жилищна политика, обявена от правителството през октомври миналата година, включва шест програми и е най-голямата намеса на държавата в решаването на острия проблем с високите продажни цени и наеми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна