Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Аржентина изглежда по-склонна за търговското споразумение между ЕС и Меркосур

Снимка: Алами/Ройтерс

Аржентина, чийто нов президент Хавиер Милей каза, че общият южноамерикански пазар Меркосур не служи за нищо, сега изглежда е по-склонна южноамериканският митнически съюз да подпише споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

Търговски експерти отбелязват, че прозорецът с възможности за постигане на сделката между ЕС и Меркосур се затваря и ратифицирането ѝ от Европейския парламент е изправено пред препятствието на изборите в Европа тази година.

Сделката беше договорена за първи път през 2019 г., но след това беше отложена поради европейски искания за защита на околната среда.

"Аржентина днес изглежда по-склонна да постигне споразумение", заяви в сряда Борел по време на събитие в Лисабон.

В края на ноември миналата година агенция Блумбърг съобщи, че Европейският съюз и най-големите икономики на Южна Америка са по-близо от всякога до сключване на голямото търговско споразумение, подготвяно повече от две десетилетия, като лидерите и от двата региона са оптимистично настроени, че могат да постигнат дългоочакваната сделка в скоро време.

Споразумението между ЕС и Меркосур — митнически съюз, съставен от Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай — ще създаде интегриран пазар от 780 милиона потребители, което го прави най-голямото споразумение в историята на европейския блок и една от най-големите в света сделки за свободна търговия.

Това ще спести на европейските износители около 4 милиарда евро (около 4,4 млрд. долара) от импортни тарифи, като същевременно ще осигури връзки с доставчици на критични материали за развитието на зелени и цифрови технологии.

За Южна Америка това споразумение пък обещава да допринесе за индустриите, търсещи разширен достъп до европейските пазари и селскостопанския сектор, който вече определя статуса на региона като водещ износител на говеждо, соеви зърна, кафе и други продукти.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна