Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" отчете рекордна дневна доставка на газ за Китай през "Силата на Сибир"

Снимка: Ройтерс

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви в сряда, че е поставил нов дневен рекорд предишния ден за доставки на газ за Китай през тръбопровода "Силата на Сибир", съобщава Ройтерс.

"Газпром" не предостави конкретна стойност за новия дневен рекорд, но каза, че общият износ на газ за Китай през тръбопровода е възлизал на 22,7 млрд. куб. м през 2023 г., което е близо 1,5 пъти повече от доставените 15,4 млрд. куб. метра през 2022 г.

Русия увеличи доставките за Китай, за да компенсира загубата на повечето си продажби на синьо гориво за Европа от началото на войната си в Украйна, което накара западните държави да наложат санкции на Москва и да намалят зависимостта си от руската енергия.

"Газпром" посочи, че е изнесъл през 2023 г. за Китай близо 700 млн. кубични метра газ през "Силата на Сибир", което е с 3,2% повече, отколкото е било договорната задължителна квота. Компанията отново заяви, че тръбопроводът ще достигне пълен капацитет за износ от 38 милиарда куб. м през 2025 г.

Русия също така е в продължителни преговори за изграждането на новия тръбопровод "Силата на Сибир-2", който да пренася 50 милиарда кубични метра природен газ годишно от нейния северен регион Ямал до Китай през Монголия – почти толкова, колкото неактивният газопровод "Северен поток 1" под Балтийско море, който беше повредено от експлозии през 2022 г., напомня Ройтерс.

Проектът придоби спешност, тъй като Москва се стреми да удвои износа си на синьо гориво за Китай, за да компенсира срива на експорта си за Европа. Но споразумението по ключови въпроси, включително ценообразуването, продължава да бъде неосъществено.

Изчисления на агенция Ройтерс показаха, че доставките на "Газпром" за Европа са спаднали през миналата година с 55,6% до 28,3 млрд. куб. м в сравнение с пиковите нива от 175-180 млрд. куб. метра през 2018-19 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна