Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на възобновяемата енергия в германската енергийна мрежа достигна 55% през 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делът на възобновяемите енергийни източници в енергийната мрежа на Германия се е увеличил с 6,6 процентни пункта до 55% през миналата година, съобщи в сряда енергийният регулатор на страната, като най-голямата икономика в Европа се приближава към целта си за 2030 г., предаде Ройтерс.

Германия желае "зелената" енергия да представлява 80% от нейния енергиен микс до 2030 г. Тя се отказа от ядрената енергия и има за цел да изостави по-голямата част от въглищните си централи, както и да използва оставащите си газови електроцентрали предимно за резервна мрежа.

В рамките на възобновяемите енергийни източници, офшорната вятърна енергия е с дяла от 31,1%, слънчевата енергия - с 12,1% и биомасата - с 8,4%, докато останалите 3,4% идват от хидроенергия и други възобновяеми енергийни източници, се посочва в изявление на немския регулатор Bundesnetzagentur.

Увеличението през 2023 г. е подпомогнато от разширяването на капацитета, както и от времето, отбеляза още регулаторът.

"Преминахме за първи път границата от 50% за възобновяемите енергийни източници. Нашите мерки за опростяване на планирането и одобренията започват да влизат в сила", коментира  министърът на икономиката Роберт Хабек.

Ден по-рано стана ясно, че инсталациите за слънчева и вятърна енергия в Германия достигнаха рекордни нива през миналата година.

Електрическите мрежи, които се финансират от потребителите и се контролират от регулатора, трябва да улеснят текущия преход от централно производство, базирано на изкопаеми горива, към милиони децентрализирани нисковъглеродни производствени единици, разчитащи главно на вятъра и слънцето.

Общото натоварване на обществените електропреносни мрежи в Германия през 2023 г. е спаднало с 5,3% до 456,8 тераватчаса (TWh), отразявайки по-слабото търсене и зелената енергия, която има приоритет пред производството, използващо изкопаеми горива.

В същото време Германия все още страда от свиване на икономическата активност след военна инвазия на Русия в Украйна, като последвалият спад на вноса на руска енергия предизвика рязко покачване на енергийните цени през 2022 г. Миналата година референтната цена на електроенергията за ден напред обаче спадна с 60% до 95,18 евро за мегаватчас (MWh), връщайки се до нивата от 2021 г., отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна