Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България като втора родина: Те са от Ирак, работят в София и не хленчат

Рами Ахмед
Снимка: БГНЕС

Правителството ни категорично отрича твърденията, че за да влезем и по суша в Шенген, ще се съгласим да вкараме у нас хиляди бежанци – тези, които са били регистрирани у нас, но са се озовали ва Запад и сега ще трябва да бъдат върнати 6000 от тях.

На фона на това у нас от години живеят мигранти, които са намерили своя пристан тук, някои са създали семейства, други работят и далеч не разчитат на помощта държавата ни, за да водят нормален живот.

Кога и откъде са дошли, какви са причините да останат тук, защо не са направили опит да избягат и да търсят по-добрия живот?

Луай Казвм е фризьор, живее в София от 8 години, дошъл от Ирак.

"Хората тук са много добри. Досега не виждам нищо лошо, хората не казват нищо лошо за нас. В България, когато имаш хубава работа и всичко е наред", споделя той пред БГНЕС.

Колегата му Рами Ахмед, който също е фризьор и е от Ирак, обяснява, че е у нас от 15 години.

Луай Казвм

"Хората тук са готини, добри, помагат. Стига да имаш хубав бизнес, да можеш да работиш, можеш да живееш хубаво в България. За мен втората ми държава е България", настоява той, но се чуди защо все още няма българско гражданство.

"Подавам го два пъти, не знам каква грешка правя, за да не ми дават гражданство, но ми е жалко, че нямам такова", допълва Ахмед.


Ето историята на двамата мъже:


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна