Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мерск" спира "в обозримо бъдеще" целия си транзит през Червено море поради рискове за сигурността

'Мерск", най-голямата компания в света за контейнерни превози
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от водещите спедиторски и транспортни компания в света - "Мерск" (AP Møller-Maersk) планира да продължи да отклонява своите транспортни кораби далеч от Червено море "в обозримо бъдеще", след като спря транзита по-рано тази седмица, за да оцени ситуацията, съобщава Блумбърг.

Последното решение на компанията представлява фина, но важна корекция на това, което датската водеща транспортна фирма обяви по-рано. На 2 януари корабният гигант заяви, че ще избягва района до второ нареждане, след като още един от неговите транспортни кораби беше атакуван в рамките на няколко седмици. Обявената тогава паузата имаше за цел да даде време за "по-нататъшна оценка на постоянно развиващата се ситуация".

Всички кораби на Maersk, които трябваше да преминат през района на червено море, сега ще плават на юг, около нос "Добра надежда".

"Чрез спирането на плаванията през Червено море/Аденския залив се надяваме да осигурим на нашите клиенти повече постоянство и предсказуемост въпреки закъсненията, които идват с пренасочването", каза базираната в Копенхаген компания в изявление на уебсайта си в петък. "Всички налични разузнавателни данни потвърждават, че рискът за сигурността продължава да бъде на значително завишено ниво".

Червено море е жизненоважен търговски коридор, който съкращава транспортното време между Азия и Европа, а корабите на "Мерск" са голяма част от мрежата от кораби, които формират гръбнака на световната търговия, напомня Блумбърг.

Планът на корабния гигант да избягва Червено море показва, че той не смята военноморския отговор от западните страни за достатъчен за обезопасяване на района. Два кораба на "Мерск" вече бяха атакувани от средата на декември насам.

Това принуди "Мерск" вече да пренасочи четири от петте си контейнеровози, които бяха блокирани в Червено море поради неотдавнашните атаки на хутите срещу корабите ѝ в района.

"Въпреки че продължаваме да се надяваме на устойчиво решение в близко бъдеще и правим всичко възможно, за да допринесем за него, ние насърчаваме клиентите да се подготвят за продължаване на усложнената обстановка в района и за значителни смущения в глобалната мрежа", посочи още Maersk.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна